Ajánló

Pénzbeosztás okosan - bevételeink beosztása

Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy hó végén üres volt a családi kassza.


Jött a sárga veszedelem és fizetésig bizony befizetetlen maradt.

 

Az üres hűtőről és a kamráról már ne is beszéljünk.

Erre az elborítékolás módszerét alkalmazom, mely a következő:

 

 

Minden előre tudott kiadásra befogok egy borítékot, ráírom, hogy mire kell és hogy mennyit kell beleraknom a fizetésből.

Ezt minden szolgáltatóval és egyéb fizetési kötelezettséggel megcsinálom. Ilyenek lehetnek például: víz, villany, gáz, szemétdíj, bérlet, iskolai ebédbefizetés, bevásárlás (nagyobb), születésnapok, ha jut akkor még egy "nem várt kiadások" borítékot is írok, ami lehet hogy megmarad, de a következő hónapban újból elrakom, mert hátha az elrakott pénz többszörösét teszi ki az a nem várt kiadás.

Fizetéskor szépen elrakom mindegyik borítékba azt az összeget, amelyet ráírtam, elterveztem. (Előtte váltsuk fel a nagy címleteket.)

Ha még mindig jut a fizuból, akkor "megtakarítás"-t is képezhetünk egy külön borítékban (vagy a bankszámláról annyival kevesebbet veszünk le).

Aki bankszámlán tárolja és osztja be a pénzét, annak is tudnia kell, hogy havonta mennyi a fix kiadása, amit könyörtelenül leemelnek a szolgáltatók. Annyit mindenképpen tartania kell a számláján.

Jó esetben marad még pénz, amit elosztok a hónap napjaival, így megkapom, hogy naponta mennyit költhetek mindezeken felül - gondolok én itt pl. a napi bevásárlásra a helyi kisboltban.

Ha ezt a napi keretet az egyik nap túllépem, akkor a következő napon vagy napok egyikén ennyivel kevesebbet szabad költenem.

Ez a módszer nagy odafigyelést igényel, főleg a napi költekezésnél, de így legalább nem érhet bennünket kellemetlenség a hónap végén sem.

Sok sikert hozzá!