Ajánló

Vitaminok

A-vitamin:

Hiánya csökkenti a szervezet ellenálló képességét, érzékennyé tesz különböző betegségekre, főleg a szembajokra, ezenkívül rontja a szem alkalmazkodó készségét, a bőr és nyálkahártyák ellenálló képességét, csökkenti az emésztőmirigyek váladéktermelését. Növekedésben lévő gyermeknél nélkülözhetetlen. Megfelelő táplálkozással a szervezetünk karotinokból előállítja. A napi szükséglet 5-6 mg. Karotint tartalmaznak a

színes zöldségfélék: sárgarépa, sóska, paraj, csipkebogyó, sütőtök. A zöldségfélékre kevés zsiradékot tegyünk, segít a vitaminok lebontásában. A-vitamint tartalmaz a máj, a tojássárgája, a vaj, a sajt, a tejszín, a túró.

 

 

B-vitamin:

Hiánya a szervezetben zavart okozhat, pl. idegesség, arcbőrgyulladás, a szájzug berepedése, vérszegénység. B-vitamin található a májban, az élesztőben, a tojássárgájában, a barna kenyérben, a rizsben, a paradicsomban, a gombában.

 

C-vitamin:

Az egyik legfontosabb vitaminunk. Hiánya skorbutot, fáradtságérzetet okoz, csökkenti ellenálló képességünket a különböző betegségekkel szemben. Fontos C-vitaminforrásunk a citrom, a ribizke, a karalábé, a zöldpaprika és a savanyú káposzta. A C-vitamin a levegő, a hő hatására lebomlik. Ha lehet, a C-vitamint tartalmazó zöldségeket, gyümölcsöket nyersen fogyasszuk. A zöldségeket ne áztassuk hosszú ideig, mert a víz kioldja a C-vitamint. Ha túl hosszú ideig sütjük vagy főzzük őket, az csökkenti a C-vitamin-tartalmat. C-vitamint tartalmazó zöldségeket, ha lehet ne fémedényben főzzünk. A szervezet napi C-vitamin szükséglete 30-35 mg. Ennek felvételéről naponta kell gondoskodni, mert szervezetünk nem raktározza.

 

D-vitamin:

Feladata a csontrendszer megóvása, de hatással van a hajra is. Hiánya angolkórt, növekedési zavarokat okozhat. A D-vitamin a napfény hatására képződik. Ezért a kismértékű napozás egészséges. Télen, a napfényben szegény hónapokban, a gyerekek D-vitamin szükségletét orvosi ellenőrzés mellett pótolni kell. Természetes forrásai: tej, tejtermékek, vaj, szardínia, hering, mák, dió, csukamájolaj.