Szilvalekvár készítés
A sűrű szilvalekvár nem csak közvetlen fogyasztásra, de süteményekben is kiváló, mert nem folyik ki sütés közben. Mi üstben főztük, íme képekkel:
5,5 vödör szilvát sikerült hozzá szednünk.
Mossuk meg a szilvákat.
Az üstöt megtiszítás után kenjük ki ecettel, hogy ne égjen le. A magozott szilát öntsük az üstbe, majd sűrű kevergetés közben melegítsük.
Sajnos folyamatos kevergetést igényel, de megéri!
Pár óra elteltével egy kis tálkába szedjünk ki 1-2 evőkanálnyit és nézzük meg, hogy amikor kihűlt milyen az állaga. Ha már hidegen nem folyik, már jó is. Mi ezt a mennyiséget 5 órán keresztül forraltuk. A legvégén tegyünk bele tartósítószert (Na-Benzoat), ebbe a mennyiségbe kb. 1/2 tasakkal.
Tisztára mosott, lecsepegtetett üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba rakjuk (1-2 pléd közé csomagoljuk a lezárt üvegeket és ott hagyjuk kihűlni). 25 üveg lekvár lett belőle!
Sok sikert és kitartást az elkészítéséhez, megéri!