Ajánló

Hordós savanyúság (vödrös)

 

 

Aki nem akar sokat bajlódni a savanyúság eltevésével, az egyszerűen dobálja bele a zöldségeket egy vödörbe, vagy hordóba.

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

- 8 liter víz

- 1 liter 20 %-os ecet

- 1 kg cukor

- 24 dkg só

- 2 dkg borkénpor

- 2 dkg szalicil vagy Natrium Benzoat

- 20 db babérlevél

- 20-30 szem feketebors

- 4 szem szegfűszeg

- pár szem szegfűbors

- 3 dkg mustármag

- 1 db tormagyökér megtisztítva

- 20 db megyfalevél

- 3-4 szál kapor (nem mindenhez illik, pl. paprikához nem kell)

 

Csemege változata - nagyon finom!

- 8 liter víz

- 8 dl 20 %-os ecet

- 4 kávéskanál szódabikarbóna

- 4 kávéskanál borkénpor

- 4 kávéskanál Na-benzoát

- 1 kg cukor

- 4 evőkanál s

- Fűszerek: bors, babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, mustármag, kapor, tormagyökér, meggyfalevél

 

A hozzávalókat tegyük egy hordóba vagy vödörbe.

A megtisztított zöldségeket tegyük a lébe (uborka, paprika, zöld paradicsom, karfiol, stb.)

Tetejére tegyünk egy leszorításra alkalmas tárgyat. Ez bármi lehet, ami elég tiszta és lent tartja a lében a zöldségeket. Mi egy üveg tortatállal oldottuk meg, a tetejére még egy műanyag edényt is tettünk, amit a fedő lenyom.

Az elején párszor - pár naponta meg kell kevergetni.

Zöldsége válogatja, hogy mennyi idő alatt érik meg, de kb. 1 hónap múlva már biztos jól átjár mindent az ecetes lé.

Sok sikert!