Hordós savanyúság (vödrös)
Aki nem akar sokat bajlódni a savanyúság eltevésével, az egyszerűen dobálja bele a zöldségeket egy vödörbe, vagy hordóba.
Hozzávalók:
- 8 liter víz
- 1 liter 20 %-os ecet
- 1 kg cukor
- 24 dkg só
- 2 dkg borkénpor
- 2 dkg szalicil vagy Natrium Benzoat
- 20 db babérlevél
- 20-30 szem feketebors
- 4 szem szegfűszeg
- pár szem szegfűbors
- 3 dkg mustármag
- 1 db tormagyökér megtisztítva
- 20 db megyfalevél
- 3-4 szál kapor (nem mindenhez illik, pl. paprikához nem kell)
Csemege változata - nagyon finom!
- 8 liter víz
- 8 dl 20 %-os ecet
- 4 kávéskanál szódabikarbóna
- 4 kávéskanál borkénpor
- 4 kávéskanál Na-benzoát
- 1 kg cukor
- 4 evőkanál s
- Fűszerek: bors, babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, mustármag, kapor, tormagyökér, meggyfalevél
A hozzávalókat tegyük egy hordóba vagy vödörbe.
A megtisztított zöldségeket tegyük a lébe (uborka, paprika, zöld paradicsom, karfiol, stb.)
Tetejére tegyünk egy leszorításra alkalmas tárgyat. Ez bármi lehet, ami elég tiszta és lent tartja a lében a zöldségeket. Mi egy üveg tortatállal oldottuk meg, a tetejére még egy műanyag edényt is tettünk, amit a fedő lenyom.
Az elején párszor - pár naponta meg kell kevergetni.
Zöldsége válogatja, hogy mennyi idő alatt érik meg, de kb. 1 hónap múlva már biztos jól átjár mindent az ecetes lé.
Sok sikert!