Birsalma-sajt egyszerűen, gyorsan
Igazi téli csemege,
egyszerűen,
gyorsan elkészíthető
mikrohullámú
sütőben!
(és nem fröccsen)
Hozzávalók:
- 2 kg megmosott, megtisztított, héjas birsalma felkockázva (ez már tisztítottan 2 kg)
- 1 kg kristálycukor
- őrölt fahét (1 teáskanál), szegfűszeg (1 késhegynyi), 1 citrom leve (ezek elhagyhatók)
- pár szem dió - aki szereti, ez nem szükséges.
Elkészítés:
- A birsalmát megmossuk, magházát eltávolítjuk, felkockázzuk.
- Egy fazékba beleöntjük a birsalmát, majd az aljára vizet öntünk (a víz magasság kb. 2 cm legyen)
- Sűrűn kevergetve megfőzzük a birsalmát, akkor jó, ha pépesedni kezd, esik szét az alma.
- leturmixoljuk, vagy más módszerrel összetörjük a gyümölcsöt.
- Egy hóálló edénybe öntjük (pl. leveses tál)
- Betesszük a mikrohullámú sütőbe 800-900 W-ra 10 percig - Majd kivesszük, megkeverjük.
- Ezt még 2x megismételjük.
- Beletesszük az 1 kg cukrot, jól összekeverjük, majd újra belerakjuk 10 percre a mikroba. Ha végzett, kivesszük, megkeverjük.
- Ezt még 3-4x megismételjük. Megfigyelhető, hogy bugyborékol belőle a levegő, de mégsem fröcsköli össze a mikrót.
- Akkor jó, ha már bőrösödik a teteje. Kivesszük, megkeverjük.
- Közben készítsük elő a formákat, béleljük ki az őrgerinc sütőformákat frissen-tartó fóliával.
- Az aljára merjünk egy keveset a birsalma sajtból, rakjuk rá a diókat
( Ez el is hagyható! )
- Öntsük a formába a lekvárt, jól rázzuk meg, mert már elég sűrű.
- Kihűlés után egy tálcára kifordítható, húzzuk le a fóliát és szeletelhető (ha még lágy lenne, pár napig érdemes szárítani).