Ajánló

Birsalma-sajt egyszerűen, gyorsan

 

Igazi téli csemege,

egyszerűen,

gyorsan elkészíthető

mikrohullámú

sütőben!

(és nem fröccsen)

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

- 2 kg megmosott, megtisztított, héjas birsalma felkockázva (ez már tisztítottan 2 kg)

- 1 kg kristálycukor

- őrölt fahét (1 teáskanál), szegfűszeg (1 késhegynyi), 1 citrom leve (ezek elhagyhatók)

- pár szem dió - aki szereti, ez nem szükséges.

 

Elkészítés:

- A birsalmát megmossuk, magházát eltávolítjuk, felkockázzuk.

- Egy fazékba beleöntjük a birsalmát, majd az aljára vizet öntünk (a víz magasság kb. 2 cm legyen)

- Sűrűn kevergetve megfőzzük a birsalmát, akkor jó, ha pépesedni kezd, esik szét az alma.

- leturmixoljuk, vagy más módszerrel összetörjük a gyümölcsöt.

- Egy hóálló edénybe öntjük (pl. leveses tál)

- Betesszük a mikrohullámú sütőbe 800-900 W-ra  10 percig - Majd kivesszük, megkeverjük.

- Ezt még 2x megismételjük.

- Beletesszük az 1 kg cukrot, jól összekeverjük, majd újra belerakjuk 10 percre a mikroba.  Ha végzett, kivesszük, megkeverjük.

- Ezt még 3-4x megismételjük. Megfigyelhető, hogy bugyborékol belőle a levegő, de mégsem fröcsköli össze a mikrót.

- Akkor jó, ha már bőrösödik a teteje. Kivesszük, megkeverjük.

- Közben készítsük elő a formákat, béleljük ki az őrgerinc sütőformákat frissen-tartó fóliával.

- Az aljára merjünk egy keveset a birsalma sajtból, rakjuk rá a diókat

(  Ez el is hagyható!  )

- Öntsük a formába a lekvárt, jól rázzuk meg, mert már elég sűrű.

- Kihűlés után egy tálcára kifordítható, húzzuk le a fóliát és szeletelhető (ha még lágy lenne, pár napig érdemes szárítani).