Ajánló

Kovászos (ál-kovászos) uborka

Nem kenyérrel készült, és nem zavaros, inkább egy kapros, ecetes uborkához hasonlít, de mégis más, 24 óra múlva fogyasztható. Aki eddig kóstolta nálunk, az elkérte a receptjét.

Elkészítés:

Egy nagyobb üveget, vagy edényt jól mossunk ki, majd fektessünk az aljára kaprot.

Az uborkákat megmosás után „kalapozzuk” le (a száránál egy-két cm-es rész vágjunk le, mert itt általában keserű, míg a másik végéből csak egy picit csípjünk le). Az uborkát hosszában is vágjuk be legalább 4 felé (kisebbeket 2 felé, nagyobbakat 6 felé is bevághatjuk).

Állogassuk a bevágott uborkákat az üvegbe a kapor tetejére szorosan.

Engedjük fel vízzel, hogy az éppen ellepje.

Fogjunk egy mérőedényt és az üvegből mérjük vissza a víz mennyiségét, hogy megfelelően tudjuk fűszerezni. Ezt a visszaöntött vizet keverjük be az alábbiak szerint.

1 liter vízhez:

4 dkg só (kb. 2 evőkanál)

20 dkg cukor (kb. 9 evőkanál)

1 dl ecet (10 %-os)  (kb. 9 evőkanál)

 

 

vagy:

1,5 liter vízhez:

6 dkg só

30 dkg cukor

1,5 dl ecet (10 %-os)

 

Az így elkészült öntetet öntsük az uborkákra.

Takarjuk le egy poháralátéttel vagy egy fedővel és hagyjuk a konyhában, szobahőmérsékleten. 24 óra múlva már fogyasztható is. Ajánlott ebben a 24 órában többször átkevergetni, átforgatni a felső uborkákat, hogy a vízből kiemelkedő uborkák oldalai is megérjenek ebben az ecetes lében.

24 óra elteltével tegyük hűtőszekrénybe, mivel nincs benne tartósítószer, és finomabb is ha hideg. (Nekem nem fér be az 5 literes üveg a hűtőbe, ezért egy magasabb falú, zárható műanyag ételdobozba szoktam átönteni.)

Jó étvágyat!