Ajánló

Meggy elrakása üvegbe - téli tárolása

A kimagozott meggyet tegyük egy nagyobb edénybe és öntsünk rá kristálycukrot (1 kg kimagozott meggyhez kb. 20 dkg kristálycukrot, de ha szeretnénk meggyszörpöt is, akkor többet is tehetünk rá). Tegyünk még rá egy kevés Natrium Benzoátot is, hogy ne induljon meg.

Ezt 24 óráig hagyjuk állni, többször keverjük át, hogy a cukor elolvadjon.

A kimosott üvegekbe tegyük a jól kinyomott meggyet, és az üvegbe is nyomjuk szorosra. Tetejére egy késhegynyi Natrium Benzoátot tegyünk, majd zárjuk le kupakkal vagy celofánnal.

Az üvegeket állítsuk egy lábosba, a tetejére vagy fedőt tegyünk, vagy 3-4 réteg újságpapírral fedjük be őket.  Az üvegek magasságának bő feléig, - 3/4-részéig tegyünk alájuk vizet, majd kezdjük a vizet takarékon melegíteni addig, amíg az üvegek külsején apró buborékok jelennek meg (felforralni nem szabad a vizet, de ha kézzel belenyúlunk - már jó forró legyen). Ekkor kapcsoljuk le alatta a lángot, vagy lapot és hagyjuk ebben a meleg vízben kihűlni az üvegeket.

Kihűlés és megtörölgetés után az üvegeket tegyük kamrába, vagy egy hűvös, viszonylag szellőző helyet keressünk nekik.

Meggyszörp:

A meggy megmaradt levét szűrjük le, forraljuk fel és habozzuk le a tetejét, majd kevés tartósítószert tegyünk hozzá, feltéve, ha tárolni szeretnénk (Natrium Benzoat). Öntsük még forrón a tiszta üvegekbe és jól zárjuk le.

A forró üvegeket tegyük száraz dunsztba, vagyis:

Tegyünk egy sarokba (ládába, földre) szétnyitva pár rétegben plédeket, ruhákat és erre tegyük a forró üvegeket. Hajtsuk rájuk a plédeket, hogy minden oldalról jól szigeteljük. Cél, hogy nagyon lassan, minél később hűljenek ki.

A kihűlt üvegeket szintén hűvös, szellőzős helyen célszerű tárolni.