Ajánló

Sárgabarack (kajszi) lekvár főzés

 

Idén először kipróbáltam a boltokban kapható zselésítőszert lekvár készítéséhez.

Én a Haas termékét a Quittin 1:1 fajtáját ajánlom (nem állok szerződésben a céggel, csak elégedett vagyok a termékkel) Másik fajtát is kipróbáltunk, egymás mellé állítottuk a kész lekvárokat, de ez a Quittin 1:1 tetszett jobban (csak kevesebb cukrot tettünk hozzá).

Kipróbáltuk üstben is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sárgabarack (kajszi) befőzését kezdjük az előkészületekkel:

 

- vásároljunk a gyümölcs mennyiségének megfelelő zselésítőszert  (1 kg gyümölcshöz 1 tasak)

- mossuk tisztára az üvegeket és jól csepegtessük le.

Kajszi előkészítése:

A megmosott gyümölcsökre öntsünk forrásban lévő vizet, hogy a héját könnyen le lehessen csúsztatni róla.

Vegyük ki a magokat és egy edényben mérjük le. A  tiszta és kész gyümölcsöt daráljuk le vagy turmixoljuk le (mi merülőmixerrel zúztuk össze).

Ebbe keverjük bele a zselésítőt, majd forraljuk fel.

Ha felforrt, tegyük bele a cukrot (1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot ír a zselésítő, de így nekünk túl édes, kevesebb cukorral is kipróbáltuk, úgy is finom).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újra forraljuk fel, és főzzük 5 percig, közben kevergessük. Még forrón tegyük üvegekbe és zárjuk le. Hagyjuk kihűlni, töröljük tisztára az üvegek külsejét az esetleges rácsöpögéstől és tegyük kamrába (vagy ki - hova tudja, de próbáljunk neki egy viszonylag szellőzős helyet találni).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor kihűlt jó kemény lesz, az üveget megfordítva sem folyik a lekvár.

Másképp:

A megtisztított gyümölcsöt daráljuk le, vagy turmixoljuk össze. Tegyük fel főni, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A legvégén tegyük bele a cukrot (1 kg tiszta gyümölcshöz 30-40 dkg-ot), majd forraljuk fel újra. Ekkor keverjünk bele tartósítószert (Natrium Benzoat  - 10 kg gyümölcshöz 4 g). Töltsük üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba. (Száraz dunsztot lásd a Meggy elrakása cikkben.)  Kihűlés után tegyük kamrába.

 

Üstben:

Az előkészítés itt is ugyanaz, megtisztított kajszit (nyilván nagy mennyiséget) egy üstbe tesszük, majd hosszan főzzük, amíg jól besűrűsödik, kráteresen puttyog. Kilónként 30 dkg cukrot öntünk hozzá. Újra forralás után Na-benzoátot teszünk bele és jól összekeverjük (26 kg tiszta gyümölcshöz 1 tasak - 15 g). Üvegezzük, kupakkal ellátjuk, vagy celofánt kötünk rá. Száraz dunsztba tesszük. Kihűlés után helyére pakoljuk.