Füge lekvár főzés
Kertünkben a fügefa idén először termett annyit, hogy kipróbálhattuk milyen a füge lekvár és hogyan kell elkészíteni. (Igaz ehhez pár napig türtőztetnünk kellett magunkat, hogy ne együk le! :)
Előkészület:
- vásároltunk a boltokban kapható zselésítőszerből (Haas termék - Quittin 1:1 - nem állok szerződésben a céggel, csak elégedett vagyok a termékükkel).
- az üvegeket alaposan kimostuk és lecsepegtettük.
A gyümölcs előkészítése:
A fügéket óvatosan mossuk meg, a szárát távolítsuk el, majd a tiszta, konyhakész gyümölcsöket mérjük meg.
Lekvár főzése:
Aprítsuk össze (darálni, vagy turmixolni - mi egy merülőmixerrel éppen csak összetörtük, hogy legyen egy kis leve), tegyük bele a mennyiségéhez megfelelő zselésítőt, majd kezdjük el felforralni.
Ha felforrt, tegyük bele a cukrot (a gyümölcs érettségének és ízlésünknek megfelelően - mi a 2 kg fügéhez 1,7 kg cukrot tettünk).
Újraforrástól számítva 5 percig kell forralni állandó kevergetés mellett.
Azonnal, még forrón töltsük üvegekbe, majd kihűlés után tegyük a kamrába.
Jó étvágyat, remélem másoknak is ízlik!