Ajánló

Maradékok felhasználása

 

 

Hogy a konyhában megmaradt ételeket ne kelljen kidobni, szeretnék a maradékok felhasználására néhány tippet, ötletet adni:

 

 

 

 

 

 

Maradék kenyér, kifli, zsemle:

Széttépkedve: egy tálcán, tepsiben szárítsuk meg, majd húsdarálón daráljuk le kenyérmorzsának.

Egyben megszárítva: felhasználáskor meleg vízbe áztatva felhasználhatjuk vagdaltakhoz, fasírozotthoz.

Felkockázva-megszárítva: felhasználás előtt  fokhagymás olajban megpirítva kitűnő krémlevesek betétjének.

 

Főtt hús maradék:

Feldarabolva felhasználhatjuk hússalátába.

Ledarálva-felfűszerezve darált húshoz hasonlóan bármibe (pizza, spagetti, makaróni, pástétom)

 

Pörköltmaradék:

Felkockázott húsból gulyáslevest készíthetünk  (sima gulyás vagy bab-lencsegulyás)

Ledarálva bármibe (pizza, rakott zöldségek, töltött húsos palacsinta, húskrém)

 

Sült hús maradéka:

Ledarálva szintén bárminek (amire egy darált húst is használnánk)

 

Maradék főtt rizs:

Rakott zöldségekhez (káposzta, kelkáposzta, karfiol, zöldbab), rizottót is készíthetünk belőle - mindent amibe előre főzött rizs szükséges.

 

Maradék főtt leves-zöldség:

Krémleveseket készíthetünk egy kis leveskocka és tejszín segítségével. Jó még zöldségfasírthoz is.

 

Szalonnabőrke:

Ne dobjuk el a füstölt szalonna bőrkéjét, hanem tegyük a műanyag tasakba és rakjuk a mélyhűtőbe. Minden olyan ételhez elővehetjük és belefőzhetjük, amihez illik egy kis füstölt íz.

 

Főtt burgonya:

Készíthetünk belőle gombócot, krokettet, jó a pogácsába, kenyérbe. (Sajnos ezt csak frissen lehet felhasználni, mélyhűtőbe nem szokás eltenni.)

 

Palacsinta:

(mélyhűtőben is eltartható)

Megtölthetjük és bepanírozhatjuk, majd kisüthetjük, mint a rántott húst. (megkenve - 1× félbehajtva és még 1× félbehajtva - háromszög alakú lesz)

Bármivel tölthető:  darált maradék pörköltféle tejföllel, sajtos-fejfölös, zöldséges, gombapörkötös, stb.

 

Pezsgőmaradék:

Gyümölcssalátára locsolva bólét készíthetünk vele.