Maradékok felhasználása
Hogy a konyhában megmaradt ételeket ne kelljen kidobni, szeretnék a maradékok felhasználására néhány tippet, ötletet adni:
Maradék kenyér, kifli, zsemle:
Széttépkedve: egy tálcán, tepsiben szárítsuk meg, majd húsdarálón daráljuk le kenyérmorzsának.
Egyben megszárítva: felhasználáskor meleg vízbe áztatva felhasználhatjuk vagdaltakhoz, fasírozotthoz.
Felkockázva-megszárítva: felhasználás előtt fokhagymás olajban megpirítva kitűnő krémlevesek betétjének.
Főtt hús maradék:
Feldarabolva felhasználhatjuk hússalátába.
Ledarálva-felfűszerezve darált húshoz hasonlóan bármibe (pizza, spagetti, makaróni, pástétom)
Pörköltmaradék:
Felkockázott húsból gulyáslevest készíthetünk (sima gulyás vagy bab-lencsegulyás)
Ledarálva bármibe (pizza, rakott zöldségek, töltött húsos palacsinta, húskrém)
Sült hús maradéka:
Ledarálva szintén bárminek (amire egy darált húst is használnánk)
Maradék főtt rizs:
Rakott zöldségekhez (káposzta, kelkáposzta, karfiol, zöldbab), rizottót is készíthetünk belőle - mindent amibe előre főzött rizs szükséges.
Maradék főtt leves-zöldség:
Krémleveseket készíthetünk egy kis leveskocka és tejszín segítségével. Jó még zöldségfasírthoz is.
Szalonnabőrke:
Ne dobjuk el a füstölt szalonna bőrkéjét, hanem tegyük a műanyag tasakba és rakjuk a mélyhűtőbe. Minden olyan ételhez elővehetjük és belefőzhetjük, amihez illik egy kis füstölt íz.
Főtt burgonya:
Készíthetünk belőle gombócot, krokettet, jó a pogácsába, kenyérbe. (Sajnos ezt csak frissen lehet felhasználni, mélyhűtőbe nem szokás eltenni.)
Palacsinta:
(mélyhűtőben is eltartható)
Megtölthetjük és bepanírozhatjuk, majd kisüthetjük, mint a rántott húst. (megkenve - 1× félbehajtva és még 1× félbehajtva - háromszög alakú lesz)
Bármivel tölthető: darált maradék pörköltféle tejföllel, sajtos-fejfölös, zöldséges, gombapörkötös, stb.
Pezsgőmaradék:
Gyümölcssalátára locsolva bólét készíthetünk vele.