Ajánló

Húsokról: fajták, felhasználásuk, adagok

Húsadagok/fő:

Csont nélküli húsból - 10-15 dkg

Csontos húsból - 15-20 dkg

Gulyásnak, vagdaltnak - 8-10 dkg

Halból                            - 25-30 dkg

Leggazdaságosabb a darált húsból készült étel, leggazdaságtalanabbak a sült húsok.

 

 

Állatok bontott részei:

Marha:

1. Fej

2. Nyak, tarja

3.Rostélyos, magas hátszín

4. Hátszín

4/a. Vesepecsenye – bélszín

5. Fartő (csípő és hamis fartő)

6. Fehér pecsenye

7. Fekete pecsenye

8. Felsál

9. Dió (gömbölyű felsál)

10. Szegy, hátulja (vékony szegye)

11. Lapocka

12. Szegy, eleje (vastag szegye)

13. Uszály (farok)

14. Felső lábszár

15. Alsó lábszár


Egyes részek előnyös felhasználása:

1. Nyelv: főzve, pácolva – füstölve,

Szája: salátának (ökörszájsaláta)

2. Leveshúsnak, főzve, apróhúsnak, gyulásnak stb.

3. Egybesütve, félig sült állapotban, párolva, szeletelve, frissensültnek

4. Egybesütve, félig sült állapotban, párolva, szeletelve, frissensültnek

4/a.  Egybesütve, félig sült állapotban, párolva, szeletelve, frissensültnek

5. Leveshúsnak, főzve, párolva.

6. Főzve, párolva

7. Főzve, szeletelve, párolva.

8. Főzve, szeletelve, párolva.

9. Főzve, szeletelve, vagdalva.

10. Leveshúsnak

11. Leveshúsnak, párolva, apróhúsnak

12. Leveshúsnak, főzve, párolva – füstölve

13. Leveshúsnak (ököruszályleves), párolva, vadasan, pörköltnek.

14. Apróhúsnak, gulyásnak, pörköltnek, leveshúsnak

15. Apróhúsnak, gulyásnak, pörköltnek, leveshúsnak

 


Sertés

1. Fej

2. Tarja

3. Hosszú karaj

4.Rövid karaj

5.Comb, sonka

6. Csontos rövid oldalas

6/a. Kövér oldalas (dagadó)

7. Lapocka

8. Toka

9. Csülök

10. Köröm

11. Farok


Egyes részek előnyös felhasználása:

1. Fejhús: főzve, kocsonyának

Fülek és orr: kocsonyának

2. Egybesütve, szeletelve (flekken), rántva, apróhúsnak (kolbász), pácolva, füstölve

3. Egybesütve, szeletelve bordának (rántva, párizsiasan, natúr), pácolva, füstölve, főzve

4. Egybesütve, szeletelve bordának (rántva, párizsiasan, natúr), pácolva, füstölve, főzve

5. Egybesütve, apróhúsnak, pácolva, füstölve (sonka)

6. Egybesütve, apróhúsnak, pácolva, füstölve, főzve

6/a. Főzve, apróhúsnak, vagdaltnak

7. Egybesütve, párolva, pörköltnek, paprikásnak (székelygulyás), tokánynak, kicsontozva, pácolva, füstölve, kötözött sonkának.

8. Zsír, szalonna.

9. Sütve, pácolva, füstölve, kocsonyának.

10. Pörköltnek, pácolva, füstölve, kocsonyának.

11. Főzve (tormás hús), pörköltnek, kocsonyának.