Ajánló

Húsleves

 

 

A húsleves sok családban a vasárnapi menü elmaradhatatlan része. Kis odafigyeléssel gyönyörű, tiszta levest készíthetünk.

Ehhez íme néhány tanács, ötlet!

 

 

 

 

 

 

A húst hideg vízbe tegyük és kezdjük el főzni, mert a hideg vízben a rostok nyitva maradnak, az ízek kijönnek a rostok közül, így jobb ízű lesz a leves.

Tipp: Ha velőscsontot teszünk bele, akkor a csont végét (a vágás helyén) sózzuk be, így nem esik ki főzés közben velőle a velő!

A csontos hústól jobb ízű a leves. Annyi hideg vizet engedjünk a húsra, hogy bőven ellepje.

Újabban nem szokás lehabozni, amikor először felforrt, hogy az értékes fehérjét ne dobjuk ki, leülepszik a leves aljára, így a levesünk nem lesz zavaros.

Tehát ha felforrt, tegyük bele a zöldségféléket és a fűszereket: (a mennyiségek 1 kg húshoz számítva értendők)

Hozzávalók:

- 2-3 db sárgarépa

- 2-3 db petrezselyem gyökér

- 1 közepes hagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 1-2 kisebb paprika, ha valaki kedveli az erőset, azt is tehet bele: 1-2 - cseresznyepaprika

- 1 közepes paradicsom

- különböző egyéb zöldségek - maximum öklömnyi mennyiségben - én el szoktam tenni a torzsákat, így azok kiválóak a levesbe (káposzta, karalábé, karfiol, brokkoli, zeller, stb.)

- cukorborsót is tehetünk bele egy maroknyit

- csokorba kötött petrezselyemzöld 1-2 szál zellerlevéllel

- Fűszerek: só, vegeta - színt ad neki, egész bors - 8-10 szem

A levest nem szabad kavargatni, hogy tiszta maradjon. Nagyon lassan főzzük, éppen csak mozogjon a teteje. Ha kell a fedőt is húzzuk félre.


Ha a hús megfőtt, óvatosan szedjük ki azokat az anyagokat, melyeket kidobni szándékozunk. Ezt követően kb. 1 dl hideg vizet óvatosan öntsünk a tetejére, ami segít a zavaros rész leülepítésében.Hagyjuk pár percig tisztulni - fedő nélkül!

Ha túl zsírosnak találjuk a levest, óvatosan kanállal "fölözzük" le róla a zsírt.A levest ezután szűrjük le, de nagyon vigyázva, hogy ne zavarjuk fel az alját.

 

A levestésztát vagy külön sós vízben kifőzzük, vagy a levesben (jó minőségű házi tésztát levesben is megfőzhetjük). Mindig csak a frissen elfogyasztott levesbe tegyünk tésztát, az ezen felüli levest tészta nélkül tegyük el. Hűtőben 2-3 napnál tovább nem tárolható - csak lefagyasztva!

Nálunk az a szokás, hogy a leveszöldségeket tálaljuk fel először, majd a levest, legvégén pedig a főtt húst valamilyen mártással.Jó étvágyat, sok sikert a szép tiszta leves elkészítéséhez!