Ajánló

Asztalterítés

 

A hétköznapokban természetesen saját ízlésünknek megfelelően terítünk, de ha vendégeket várunk, akkor érdemes átnézni az alábbiakat. Ha nem is tudunk / akarunk minden tanácsot megfogadni, de a főbb szabályokat illik betartani. Segítségül mutatom az alábbi szabályokat, ötleteket!

 

  1. Zsemlés tányér
  2. Zsemlés kés
  3. Előétel villa
  4. Főétel villa
  5. Vacsora tányér
  6. Főétel kés
  7. Leveses kanál
  8. Előétel kés
  9. Desszert kanál
  10. Desszert villa
  11. Vörösboros pohár
  12. Vizespohár
  13. Fehérboros pohár

- Az abrosz színe összhangban legyen az étkészlettel

- A vágott virágot laposan (lehetőleg tányéron) helyezzük el, hogy ne zavarjon a beszélgetésben.

- Az égő gyertya dekoratívabbá teszi az ünnepi asztalt, melyet / melyeket vagy az asztal közepére, vagy a tányérok elé helyezzük.

- Egy személynek fél méternyi helyet számoljunk.

- Lehetőleg tegyünk textilszalvétát, hogy mindenki megóvhassa a ruháját, melyet elhelyezhetünk a nagytányéron vagy a zsemletányéron, de az abroszra is. Jó minőségű papírszalvétával is helyettesíthetjük.

- Nyitott sótartót csak apró sókanállal helyezzünk az asztalra.

- Cukortartó is csak kanállal rakható fel, kockacukor mellé csipesz illik.

-  Az evőeszközök kifogástalanul tiszták legyenek, csak a nyelét fogjuk meg.

- Három pár evőeszköznél többet nem célszerű tálalni, ha ennél többre lesz szükség, inkább az előzőek leszedése után tálaljuk.

- A tányér jobb oldalára kerülnek előbb a kések, kívülre a kanalak. Bal oldalára a villák. A kanalak és a villák felfelé nézzenek, a kések éle pedig kifelé. A sorrendjük kívülről befelé haladva: megegyezik a felhasználás sorrendjével. – előtte gondosan töröljük át őket.

- A poharakat - szintén abban a sorrendben, ahogy sor kerül rá – a tányérok felső jobb széléhez tesszük.

- A salátástálakat pedig balra.

- Kínálni mindig balról, leszedni jobbról kell.

- Az elhasznált / kiürült tálaló edényeket szedjük le rögtön

Poharak:

  1. Koktélos pohár
  2. Hígított tömény italos pohár
  3. Sörös pohár
  4. Konyakos pohár
  5. Desszertboros pohár
  6. Whiskys pohár

  1. Fehérboros pohár
  2. Vörösboros pohár
  3. Bordeaux-i pohár
  4. Burgundys pohár
  5. Pezsgős pohár
  6. Vizespohár

- A mindennapos étkezéshez általában csak vizespoharat, esetleg fehérboros poharat teszünk, míg a többfogásos ételek mellé a borok fajtájához igazítjuk a poharakat.

- Négyfajta pohárnál többet ne tegyünk az asztalra.

- A vizespohár a nagy kés hegye elé kerüljön, ettől balra a borospoharak.

 

Italok:

Aperitif: ne édes ital legyen, mert elveszi az étvágyat.

- Fehér húsokhoz (hal,szárnyas): fehér bor, 10 C fokon.

- Vörös húsokhoz: vörösbor 14-16 C fokos.

- Komoly ebéd után: ne édesített üdítőitalt kínáljunk, inkább gyümölcslevet, ásványvizet.

- Ünnepi ital:  Pezsgő 8-10 C fokon, sör 8 C fokon.

 

Jégkocka mutatós, ha a vízbe egy-egy szem kisebb gyümölcsöt teszünk és úgy fagyasztjuk le.