Asztalterítés
A hétköznapokban természetesen saját ízlésünknek megfelelően terítünk, de ha vendégeket várunk, akkor érdemes átnézni az alábbiakat. Ha nem is tudunk / akarunk minden tanácsot megfogadni, de a főbb szabályokat illik betartani. Segítségül mutatom az alábbi szabályokat, ötleteket!
- Zsemlés tányér
- Zsemlés kés
- Előétel villa
- Főétel villa
- Vacsora tányér
- Főétel kés
- Leveses kanál
- Előétel kés
- Desszert kanál
- Desszert villa
- Vörösboros pohár
- Vizespohár
- Fehérboros pohár
- Az abrosz színe összhangban legyen az étkészlettel
- A vágott virágot laposan (lehetőleg tányéron) helyezzük el, hogy ne zavarjon a beszélgetésben.
- Az égő gyertya dekoratívabbá teszi az ünnepi asztalt, melyet / melyeket vagy az asztal közepére, vagy a tányérok elé helyezzük.
- Egy személynek fél méternyi helyet számoljunk.
- Lehetőleg tegyünk textilszalvétát, hogy mindenki megóvhassa a ruháját, melyet elhelyezhetünk a nagytányéron vagy a zsemletányéron, de az abroszra is. Jó minőségű papírszalvétával is helyettesíthetjük.
- Nyitott sótartót csak apró sókanállal helyezzünk az asztalra.
- Cukortartó is csak kanállal rakható fel, kockacukor mellé csipesz illik.
- Az evőeszközök kifogástalanul tiszták legyenek, csak a nyelét fogjuk meg.
- Három pár evőeszköznél többet nem célszerű tálalni, ha ennél többre lesz szükség, inkább az előzőek leszedése után tálaljuk.
- A tányér jobb oldalára kerülnek előbb a kések, kívülre a kanalak. Bal oldalára a villák. A kanalak és a villák felfelé nézzenek, a kések éle pedig kifelé. A sorrendjük kívülről befelé haladva: megegyezik a felhasználás sorrendjével. – előtte gondosan töröljük át őket.
- A poharakat - szintén abban a sorrendben, ahogy sor kerül rá – a tányérok felső jobb széléhez tesszük.
- A salátástálakat pedig balra.
- Kínálni mindig balról, leszedni jobbról kell.
- Az elhasznált / kiürült tálaló edényeket szedjük le rögtön
Poharak:
- Koktélos pohár
- Hígított tömény italos pohár
- Sörös pohár
- Konyakos pohár
- Desszertboros pohár
- Whiskys pohár
- Fehérboros pohár
- Vörösboros pohár
- Bordeaux-i pohár
- Burgundys pohár
- Pezsgős pohár
- Vizespohár
- A mindennapos étkezéshez általában csak vizespoharat, esetleg fehérboros poharat teszünk, míg a többfogásos ételek mellé a borok fajtájához igazítjuk a poharakat.
- Négyfajta pohárnál többet ne tegyünk az asztalra.
- A vizespohár a nagy kés hegye elé kerüljön, ettől balra a borospoharak.
Italok:
Aperitif: ne édes ital legyen, mert elveszi az étvágyat.
- Fehér húsokhoz (hal,szárnyas): fehér bor, 10 C fokon.
- Vörös húsokhoz: vörösbor 14-16 C fokos.
- Komoly ebéd után: ne édesített üdítőitalt kínáljunk, inkább gyümölcslevet, ásványvizet.
- Ünnepi ital: Pezsgő 8-10 C fokon, sör 8 C fokon.
Jégkocka mutatós, ha a vízbe egy-egy szem kisebb gyümölcsöt teszünk és úgy fagyasztjuk le.