Ajánló

Elrontott ételek helyrehozása

Ha túl édes az étel: 1 kávéskanál citromlével vagy 1 kávéskanál almaecettel javíthatjuk.

 

Ha túl sós az étel: Levesekbe nyers krumplit tegyünk, vagy hígítsuk vízzel és erősebben fűszerezzük. A főzelék sós ízét késkegynyi szódabikarbóna csökkenti. Ecetes cukorral is közömbösíthetjük a sót.

 

Ha túl híg az étel: finomra áttört főtt burgonyával sűríthetünk, esetleg 1 kávéskanál lisztet 1 dl hideg vízzel összekeverünk és lassan, keverés mellett hozzáadjuk az ételhez. (ha nincs benne tojássárgája, akkor forraljuk tovább az étel.)

 

 

Ha túl zsíros az étel: Melegen: kanállal óvatosan meregessük le a tetejéről a zsírt. Lehűtve a felesleges zsír kanállal leszedhető. Sült hús, sült burgonya alá tegyünk több rétegben nedvszívó papírt.

Leégett étel megmentése: a leégett ételt azonnal tegyük át egy másik edénybe vigyázva, hogy ne keverjük fel az odaégett részt. Takarjuk le egy nedves konyharuhával, amit cserélgessünk, hogy elvegye az odaégett szagát.  A leégett részt dörzsöljük be sóval, hagyjuk állni, ezután dörzsöljük fel, majd öblítsük ki. Forraljunk benne ecetes vizet vöröshagymával.

A besűrűsödött gyümölcslevest tejjel hígíthatjuk.

A sós ételek ízét kiemeli egy csipetnyi cukor.

Az édes ételek ízét kiemeli egy csipetnyi só.