Pizza tésztába szőtt virsli
A pizza tésztája tulajdonképpen egy kelt tészta, melybe kinyújtás után beleszőjük a virsliket főzés nélkül (úgyis megsül). Úgy néz ki, mint egy szövött lábtörlő. Második fogásra, vagy vacsorára 4 fő részére elegendő.
A pizza tészta receptje:
- 30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatva
- 1 dl étolaj
- só
- reszelt gyömbér
- langyos víz - kb. 0,5 dl
------------------------------------------------------------------------------------
+ kb. 6-7 darab roppanós virsli - függ a méretétől
+ 1 db egész tojás a lekenéshez
+ reszelt sajt a tetejére - ha szeretnénk!!!
Elkészítés:
Dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit, majd meleg helyen letakarva kelesszük közel 1 óráig.
Vágjunk zsírpapírból egy akkora darabot, amekkora a tepsink (gáztepsibe ajánlott).
Erre a zsírpapírra hintsünk lisztet és a megkelt tésztát nyújtsuk ki a papír teljes méretére. Egy pizzavágóval vagy derelyemetszővel a tészta belsejét vágjuk egyenletes csíkokra. (Az egyik szélét végig is vághatjuk, könnyebb lesz a szövés. )
A virsliket hosszában vágjuk félbe.
Csúsztassuk a virsliket a csíkok közé, mintha szőnénk. Kicsit lisztes lesz a virsli, de a megkenéskor lejön róla.
Húzzuk át a papírral együtt a kész "lábtörlőt" a tepsibe. Kenjük le a tetejét egy felvert tojással.
Előmelegített sütőben kb. 180-200 fokon pirosra sütjük.
Finom lehet még, ha sütés előtt jól megszórjuk reszelt sajttal. Maximum nem lesz ennyire mutatós!
Tálalhatjuk ketchuppal, mustárral, majonézzel, salátákkal, különféle mártásokkal, friss zöldségekkel.
Jó étvágyat!