Kapor mártás - kapor szósz
A kapor mártás, vagyis kapor szósz főtt húsok mellé kiváló. A mártás elkészítése is roppant egyszerű.
Elkészítés:
- A megmosott zsenge "kaporleveleket" vágjuk nagyon apróra (szedjük csokorba, vágjuk félbe, hajtsuk egymás mellé a szeleteléshez, így gyorsabban végzünk vele).
- Hevítsünk egy kisebb lábosban zsiradékot, majd tegyünk rá annyi lisztet, hogy még szétfolyós maradjon (ha szükséges, tegyünk hozzá még zsiradékot). Amikor a rántásunk kezd kicsit barnulni, akkor tegyük rá az aprított kaprot, majd 1-2 percig kavargatva fonnyasszuk a kaprot is. Engedjük fel két-háromszoros mennyiségű hideg tejjel, hogy ne legyen csomós a mártásunk. Felforráskor sűrűsödik, igény szerint hígítsuk még tejjel, de ha a húslevesből is teszünk bele, nagyon jó íze lesz.
- Fűszerezzük: só, cukor - ízlés szerint.