Sült krumpli - sült burgonya
Köretként rántott vagy sült húsokhoz, de önmagában is kiváló. Elkészítésének, fűszerezésének több változatát is bemutatom képekkel. Nem sok ember tud ellenállni neki!
A krumplit (burgonyát) többféleképpen felvághatjuk:
- vékony csíkokra
- hosszúkás hasábokra
- kockára (például a brassói aprópecsenyéhez - elkészítését itt mutatom)
A megtisztított, megmosott krumplit töröljük egy ruhával szárazra. Szeleteljük fel a kívánt formára, méretre.
Sütéséhez annyi olajat (zsiradékot) melegítsünk forróra, amennyi majdnem ellepi.
Akkor elég forró a zsiradék, ha egy darabot belenyújtunk vagy beledobunk és elkezd sisteregve sülni.
A szép világos barnára sült krumplit egy lyukacsos merőkével szedjük ki, hogy a lehető legtöbb zsiradék csepegjen le róla.
Én egy üvegtálba szoktam kiszedni, melynek aljára szalvétákat fektetek, hogy az is szívja fel a zsiradékot.
Fűszerezése:
Hogy változatos legyen, próbáljunk ki többféle ízesítést is!
Só, ételízesítő, pirított hagymakocka, fokhagymapor, sült krumpli fűszerkeverék - ez több ízesítésben is kapható (Penny), zöld fűszerek, stb.
Egészben, félbevágva - sütőben is próbáljuk megsütni a krumplit.
A jól megmosott, héjas vagy meghámozott, félbevágott vagy egészben hagyott burgonyát vagdossuk be. Letakarva süssük egy kevés ideig, így a csikok szétnyílnak, ekkor tetszésünk szerint tehetünk közé szalonnát, felvágottat, vajat, fűszereket, stb. Süssük tovább letakarás nélkül, amíg szép piros nem lesz!
Jó étvágyat!