Szalagos farsangi fánk
Szalagos farsangi fánkot nem nehéz elkészíteni, csak 1-2 fontos dolgot kell betartani! Olcsó és finom fánk recept.
Hozzávalók:
- 1/2 liter tej
- 3 dkg élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 5 dkg margarin - megolvasztva
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- liszt amennyit felvesz, hogy sűrűbb nokedli tészta keménységű legyen.
Elkészítés:
Langyosítsuk meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt morzsoljuk hozzá, vagy kevergetve dolgozzuk bele. Hagyjuk pár percig felfutni az élesztőt, majd tegyük bele a többi hozzávalót (só, olvasztott ráma, tojás), majd legvégül a lisztet. Olyan sűrű legyen, ami egy nokedli szaggatónk már éppen nem folyna keresztül.
Tegyük meleg helyre, takarjuk le egy ruhával és várjunk, amíg szépen ki nem tölti a tálat (kb. duplájára kel).
Egy lisztezett deszkára borítsuk ki, nyomkodjuk szét, majd hajtogassuk több rétegűre.
Az egyik felét a feléig behajtjuk, majd a másikat a tetejére, oldalról is felhajtjuk és a szemközti oldalt is ráhajtjuk.
Ezt a folyamatot 10-15 percenként 3 x ismételjük meg. Ezt követően kb. ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki, és szaggassuk 3-4 cm átmérőjűre őket, még sütés közben is dagad!
Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk így is kelni kb. 15-20 percig.
Sütés! - Itt jön pár szabály, amit be kell tartani!
1. Forró olajba tegyük úgy, hogy az alja kerüljön belülre! Inkább kisebb lábost fogjunk, de fontos, hogy a fánkok lebegni tudjanak az olajban, ettől lesz az oldalán szalagos. Ha a fánk felül a lábos alján, akkor nem lesz az oldalán a szép világos szalag. A közepét az ujjunkkal nyomjuk kicsit össze, így lesz a lyuk a tetején.
2. Tegyük azonnal takarékra a lángot, és takarjuk le. (Így sül mindegyik 1. oldala)
3. Ha már megpirult az alja, akkor forgassuk meg őket, a fedőt már ne tegyük vissza és tegyük teljes lángra. (Így sül mindegyik 2. oldala.)
4. Papírszalvétára szedjük ki őket, hogy a felesleges olajat felszívja a papír.
Jó étvágyat!