Ajánló

Kefir gomba - Kaukázusi kefir gomba

Fémmel ne érintkezzen!!!

 

Az élő kultúrák nagy része a boltokban kapható kefirekben a hőkezelés során elpusztulnak. A saját magunk által készített kaukázusi kefirhőkezelés nélküli, ezért az élőflórái nem pusztulnak el.  Az íze szénsavasabb, erőteljesebb, ami enyhíthető, ha időben leszűrjük.

A kefir gomba helyrehozza az anyagcserét, gátolja a rákos sejtek növekedését, enyhíti az allergiás tüneteket, normalizálja a bél mikróflóráit. Jó hatással van a tüdőbetegségekre, májra, epére és vesére. Gyógyítja a gyulladásos betegségeket.

 

Öntsük fel a gombákat tejjel (bármilyen jó, UHT -s is). Tegyük félre a konyhapulton (szoba-hőmérsékleten).

12 vagy 24 óra múlva összeáll a teteje. Egy műanyag kanállal összekeverjük és műanyag szűrővel leszűrjük.

A kaukázusi kefirt hagyhatjuk szoba-hőmérsékleten, de hűtőbe is tehetjük. Nyáron hidegen nagyon finom. Ha erősnek találjuk, akkor kísérletezzünk a gomba tej arányával.

Hideg vízzel csap alatt átmossuk. Tiszta edénybe tesszük és kezdődik minden elölről (felöntjük tejjel).

A gomba szaporodik, ezért kb. hetente - két hetente csökkenteni kell a gomba mennyiségét, vagy növelni a tej mennyiségét. (ez a mennyiség egy 4 dl-es bögrében 12 óra alatt elkészül).

A felesleges gombát el is rakhatjuk vízben egy edényben a hűtőszekrénybe. Több hétig is kibírja. A felesleges mennyiséget ajándékozzuk el. Amennyiben szünetet szeretnénk tartani, szintén vízben elrakhatjuk a hűtőben. Megpróbáltam lefagyasztani belőle egy keveset, majd újból tejjel felengedni. Lassabban érlelte meg az első adagot, de utána ugyanúgy viselkedett, mint a többi.