Ajánló

Sajt házilag



 

 

Házi sajt, mely gyorsan kész (max. 1 óra), kihűlés után akár fogyasztható is.

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

- 1 liter zsíros tej (ha van - házi)

- 50 dkg túró (zsíros vagy félzsíros)

- 6 dkg vaj

- 1 kávéskanál szódabikarbóna

- 1 kávéskanál só

- 1 tojás - amely ki is hagyható

 

Elkészítés:

Az 1 liter tejet és a fél kg túrót tegyük fel főni. A tej elkezd savasodni.

Ha már a túró összeáll nagyobb nyúlós csomókba, akkor egy sűrűbb szűrőn szűrjük le.

Tegyük a túrómasszát egy edénybe (célszerű teflont használni, könnyebb vele bánni), majd tegyük hozzá a többi hozzávalót (vaj, só, szódabikarbóna, tojás - ez el is hagyható). Alaposan keverjük össze, majd melegítsük.

Állandó kevergetés mellett elkezd folyóssá válni, szépen csomómentesre lehet keverni (persze pár túródarabka maradhat benne).

Kb. 10 perc után szépen kezd leválni az edény falától.

Ha fűszerezni szeretnénk (fokhagyma, kapor, petrezselyem, paprika darabkák, stb.), akkor itt kell hozzákeverni őket.

Ez egy paprikás fűszersóval készült.

A sajtmasszát borítsuk ki egy kisebb tálkába és hagyjuk kihűlni.

Kihűlés után borítsuk ki egy kistányérra. Így hagyjuk szikkadni kb. 1 napig, de már így is fogyasztható. Száradás után szépen szeletelhető és reszelhető. (Ez sajt még langyos volt, amikor lefényképeztem.) A végén lemértem, 40 dkg-os lett.

 

Megjegyzés:

Nekem ez a második próbálkozásra sikerült, mert először valószínűleg a túró nem volt megfelelő, nem akart fűszerezés után megolvadni, darabos, csomós maradt. Nem dobtam ki, belenyomkodtam egy kis tálba kanál segítségével. Kihűlés után összeállt az is, csak keményebb állagú lett.

Sok sikert!