Sajtpuffancs
A sajtpuffancs azon különlegességek közé tartozik, aminek talán sokan nehezen állnak neki, de a végén kiderül, hogy nagyon egyszerű az elkészítése. Ráadásul a tésztáját először főzni fogjuk!
Hozzávalók:
Forraljunk fel:
- 10 dkg teavajat + 2,5 dl vizet + 1 teáskanál sót - ha forr keverjünk bele:
- 15 dkg lisztet. - le is kapcsolhatjuk, mert gombóccá összeáll.
Közben reszeljünk le egy tálba:
- 10 dkg sajtot, és keverjünk hozzá
- 3 egész tojást.
Keverjük a vajas liszthez a sajtos tojást és jól dolgozzuk össze.
Ezt a masszát tegyük legalább 1 órára hűtőszekrénybe hűlni, pihenni.
Pihentetés után kanállal - vizes kézzel formáljunk belőle golyókat (kisebb dió méretűből kb. 40 db lesz).
Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe (gáztepsibe - 4× 5 db/ tepsi).
200 C fokra előmelegített sütőben 200 C fokon sütjük kb. 20-30 percig, amíg világos barna nem lesz (inkább sötétebb legyen, mint világosabb, hogy a belsejük is átsüljön).
A golyók megnőnek (ha sikerül :) - belsejük levegős lesz - könnyed állagúvá válik.