Sajtos magos masni leveles tésztából
Ezt a finomságot is be szoktam vetni, amikor vendégeket várunk (nem csak a sörkiflit). Az előkészületek után hamar összedobható, nagyon mutatós és nagyon finom!
Hozzávalók:
- Hajtogatott leveles tészta (bolti-fagyasztott-kiolvasztva)
- Reszelt sajt (1 csomag tésztához max. 10 dkg)
- 1 tojás megsózva kétfelé osztva, az egyikbe egy mokkáskanál pirospaprikával
- Pirított magok legalább 2 különböző fajta (szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag)
Elkészítés:
A tésztát lisztezett sütőpapíron (akkora legyen a papír, amekkora a gáztepsink) 2-3 mm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
Kenjük meg a pirospaprikás tojással az egész felületét, majd a felére szórjunk reszelt sajtot.
A tészta sajt nélküli felét a papír segítségével fordítsuk a sajtos felére - félbehajtva az egészet. A felül lévő tésztát kenjük meg a sós tojással és szórjuk meg az egyik pirított maggal.
Hajtsuk rá a papírt és enyhén nyomjuk bele a rászórt magokat. Mindkét papírt összefogva fordítsuk át a tésztát a másik oldalára.
A tészta alját is kenjük meg a sós tojással, majd szórjuk meg a másik fajta maggal. Erre is hajtsuk rá a papírt és enyhén nyomjuk bele a magot a tésztába.
Egy derelye vagy pizzavágóval (ami magasabb, az a jobb) vágjuk 10 × 1 cm-es csíkokra, majd papírostól emeljük bele a gáztepsibe. Ott emeljük fel egyesével a csíkokat és tekerjük egyet mindegyiken, mielőtt széttolva elhelyeznénk.
Itt a második magot felvágás és megtekerés után tettem a tésztára, mivel a tökmag elég nagy szemű és nehezebb lett volna felcsíkozni.
Előmelegített, 220 fokos sütőben aranybarnára sütni. (kb. 15 perc)
A len-napraforgómagos változat és a szezám-tökmagos variáció sütés után. A tészta közepén a piros csík a pirospaprikás tojás sajttal!
Jó étvágyat!