Ajánló

Mézeskalács házikó készítés és díszítés

 

Az ünnepi sütemény receptek közül nem maradhat ki a karácsonyi mézeskalács házikó receptje sem!  A mézeskalács házikó készítése és díszítése nagy öröm az egész családnak főleg, ha együtt készítjük el. A karácsonyi ünnep hangulatát nagyon feldobja egy ilyen asztali dísz.

Készítéséhez kívánok sok örömöt, és karácsonyra pedig sok pihenést, békét és boldogságot!

 

Nézzük az elkészítését!

Hozzávalók:

 

Tésztához:

- 50 dkg litszt

- 12,5 dkg porcukor

- 10 dkg van - puhára olvasztva

- 25 dkg méz - folyékony állagú

- mézeskalács fűszerkeverék, vagy ezt a következőkkel saját magunk is elkészíthetjük: - 5 g őrölt fahéj, + 5 g őrölt gyömbér, + 3 g őrölt szegfűszeg.

- 8 g kakaópor (keserű)

- 1 tojás

- 1 csipet só

- 3 g sütőpor

 

Fényes mázhoz:

- 1 egész tojás

 

A mézeskalács díszítéséhez, ragasztásához a cukormáz:

- 25 dkg porcukor

- 1 db tojásfehérje - nyersen

 

Elkészítés:

A tésztát gyúrjuk össze, és becsomagolva, vagy letakarva tegyük 2-3 órára vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

Ez idő alatt készítsük el a mézeskalács házikó sablonját.

- Alap: 22cm × 17 cm-es téglalap - ebből 1 db kell

- Oldalfalak: 13×8 cm-es téglalap - 2 db kell belőle - közepébe rajzoljunk egy ablakot

- Hátsó és első fal: 10 cm széles, 8 cm magas az oldala, középen a tető magassága 12,5 cm.  2 db kell belőle. Az elejére rajzoljunk egy ajtó és egy ablaknyílást. A nyílásokat előre kivágni nem szükséges, de nem is árt.

- Tető: 15 × 10 cm-es téglalap. 2 db szükséges belőle.

- Kéménynek készítsünk egy kisebb téglatestet - ha kell méretre faragható.

A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 4 mm-esre. Helyezzük rá a sablonokat (ami első körben ráfér) és vágjuk ki őket.  Az ablak és az ajtó körvonalát fogpiszkálóval vagy egy hegyes késsel szurkáljuk körbe, majd vágjuk ki.

Óvatosan helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe a házikó elemeit.

Hogy szép fényes legyen a kisült tészta, kenjük be még nyersen a felületüket egész tojással.

Tipp:

Ha szeretnénk "üveg" ablakot a mézeskalács házikóra, akkor gumimacit, vagy annak hiányában egy-egy szem zselés szaloncukrot tegyünk az ablaknyílásba. Csak teljesen kihűlt állapotban lehet a papírról felemelni.

 

Mézeskalács sütése: 180-185 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 10-15 percig, amíg éppen csak elkezd az alja barnulni.

Az ablak összeállítás előtt!

Az ablak már készen a helyén az egyik és a másik házikón!

A házikó elejére is szerettünk volna "üveget", de azt egy másik fajta zselés szaloncukorral próbáltuk, ami sajnos teljesen aláfolyt a tészta alá, így olyan vékony lett, hogy nem tudtuk megmenteni, az sajnos "kitörött". :)

(A Lidl-ben vásárolt kimért fajta zselés szaloncukor volt a jobb, az megmaradt!)

Így a ház elején nincs "üveg" - sajnos :( !

 

A mézeskalács házikó összeállítása:

Készítsük el a cukormázat:

Az 1 db tojásfehérjét nyersen keverjük csomómentesen össze a 25 dkg porcukorral.

Ebből a cukormázból tegyünk egy díszítő zacskóba pár kanálnyit. (Én a kiürült porcukros tasakot töltöttem meg. Levágtam a tasak egyik csücskénél a felesleges csíkot - az összeforrasztás alatt -, majd a csúcsból egy csöppet levágtam. Addig vágtam, amíg megfelelő méretű nem lett a lyuk.)

Helyezzük az alapra a ház oldalait.

Nyomjunk a "habzsákból" az illesztésekre egy-egy csíkot, majd elemenként nyomjuk össze az oldalakat.

Hagyjuk egy 5-10 percig száradni. Ha már stabilnak érezzük, kenjük be a tető illesztési vonalakat is mázzal.

Helyezzük rá a tetőt és tartsuk pár percig, amíg elbírja a ragasztás.

Megszáradás után (kb. fél óra) jöhet a csinosítgatás.

Helyezzük rá a kéményt. Törjük félbe egy fogvájót, egy egyik felére fűzzük fel a kéményt, a másik felét pedig szúrjuk a tető tésztájába. Óvatosan kell bánni vele, mert könnyen törik a tészta, inkább szurkáljuk meg előtte mindkettőt. Egy csepp cukormázat is tehetünk alá ragasztásnak.

Egy ecset segítségével kenjük be a tetőt a mázzal, mintha behavazott volna.

Jöhet a jégcsap díszítés.

A habzsákból nyomjunk a tető szélére egy kis "bogyót", majd lefelé elmozdulva húzzuk le a mázat. Ha eltaláltuk a máz állagát (ha híg, tegyünk még bele egy kevés porcukrot, ha sűrű, 1-2 csepp tojásfehérjét), akkor szép "jégcsapokat" tudunk formálni.

Természetesen mindenki ízlésének megfelelően díszítheti a mézeskalács házikóját.

Az "udvarára" fákat, bokrokat is tehetünk, amit a leeső nyers tésztából kiszurkáltunk. Ezeket is egy fogpiszkáló segítségével "ragasztom" a tésztához.

Férjem kedvéért farönkök és egy tuskó fejszével is került az "udvarra".

Szórjuk meg a tetőt és a ház környékét "hóval". Ez lehet kókuszreszelésk és porcukor is. Én mindkettőt használtam. Ha nem tapadna a tetőre a rászórt kókuszreszelék, mert már megszáradt, akkor fogjunk egy ecsetet és nagyon kicsit kenjük meg vízzel. Így már ráragad a "hó".

 

Mézeskalács karácsonyfa és egyéb formák készítése:

A leeső tésztából szúrjunk ki minél több méretű csillagot, és süssük ki a mézeskalács házikó sütéséhez hasonló hőfokon és ideig.

 

 

A mézeskalács házikónál használt cukormázzal ragasszuk őket egymáshoz úgy, hogy közben elforgatjuk őket.

 

 

 

 

 

A habzsák segítségével díszítsük fel a fenyőket.

Tovább díszíthetjük dekor-gyönggyel.

Ha már megszáradt a díszítés, a cukormáz, akkor egy ecset segítségével kicsit vizezzük meg, majd szórjuk rá a dekorációs gyöngyöt (ehető).

Ugyanígy a leeső tészta darabokból készíthetünk fenyőt, "farakást" és egyéb mézeskalács figurákat, formákat.

 

Az eddig elkészült alkotásunk!

Az első, sablon nélkül készített mézeskalács házunk.

A második és a harmadik, már a fent leírt sablonnal készült.