Ajánló

Kürtös-kelt sós vendégváró

 

 

 

Mutatós, jó kis vendégváró sütemény, mellyel mindig sikert aratunk a vendégeknél.

 

 

 

 

Kelt tészta (alaprecept)

1 ek cukor

3 dl langyos tej

5 dkg élesztő                     -  megkeleszteni

+

80 dkg liszt

6-7 dkg zsiradék - hígan (olvasztott zsír  vagy olaj)

1 teáskanál só

2 egész tojás

1 dl langyos tej

ha kell langyos víz

+ a felfuttatott élsztő

 

Elkészítés:

Összedolgozni, meleg helyen 1 órát keleszteni.

Ebből készítem a kalácsot, buktát, csigákat.

A kelt tésztát cipókra osztani, hogy egy-egy cipó kinyújtva elférjen.

kb. 1 cm vastagságúra kinyújtani. és kb. 1 cm széles csíkokra vágni. (kisujjnyi).

 

 

Olajos kézzel a csíkokat sodorgatni, majd pálcikára tekerni.

 

 

 

 

 

 

Szükség van még egy fontos hozzávalóra, a pálcikákra, vagy virslire, vagy valamire, amire feltekerjük.

Kukorica sima, fényes szárából az ősz folyamán vágjunk kb. 10-15 cm-es darabokat és szárítsuk meg. Ez a pálcika többször felhasználható.

Ennek hiányában bármivel helyettesíthető, például finom, ha virslire csavarjuk fel és úgy sütjük meg.

Az olajos kézzel megsodort csíkokat óvatosan tekerjük a pálcára.

Papírra kibélelt tepsibe fektessük egymás mellé, hogy majdnem összeérjenek (olajos, ezért elvileg nem fog összeragadni). Sütés után szépen szét is tekerhető!

Tetejére mehet só, sós lé, sajt, vagy ami van.

Előmelegített sütőben kb. 200 fokon barnulásig sütni.

Ha megsültek, könnyen kihúzhatók belőlük a pálcikák.

Az üreget megtölthetjük, pl. sajtkrémmel, majd a két végét belemárthatjuk reszelt sajtba, így sajtos rolót kaphatunk. A virslis változat is finom.

Jó étvágyat!