Ajánló

Linzer tészta - linzer karika (Piccolo)

 

Ezt a linzer süteményt egy kedves barátnőm hozta, amikor látogatóba jöttek hozzánk. Nagyon ízlett mindenkinek, ezért el is kértem a linzer receptjét.

 

 

 

 

 

 

 

 

A linzer karikához (lekváros linzerhez) hasonló az íze. Könnyed, omlós süti. A kisült tésztákat összeragasztás nélkül sokáig eltarthatjuk egy zárt dobozban. Csak fogyasztás előtt 1-2 nappal ragasztjuk őket össze, hogy visszapuhuljanak.

 

A linzer tészta receptje:

1/2 kg liszt

1/2 cs. sütőpor

25 dkg Margarin (Penny-ből a Líra  bevált)

2 tojás sárgája

1 egész tojás

1 cs. van. cukor

25 dkg porcukor

+ baracklekvár az összeragasztáshoz

+ csokimáz a tetejére (el is hagyható)

 

A linzer, linzerkarika elkészítése:

Tegyük egy nagyobb tálba a hozzávalókat. A vaj legyen lágy, vagy ha elfelejtettük előtti kivenni a hűtőből, akkor reszeljük le a nagyobb lyukú sajtreszelőn. Összedolgozás után legalább 30 percre tegyük a hűtőbe, hogy egy kicsit visszakeményedjen.

Annyit tegyünk a deszkára a tésztából, hogy kinyújtás után elférjen.(Nekem is több részletben kellet kinyújtani)

Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagságúra, majd valamilyen formával szúrjuk ki a tésztát.

Többfélét is készíthetünk.

A linzer karikához szúrjunk teli formát is és középen lyukasat is.

Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 10-15 percig süssük. Addig süssük, amíg az alja éppen csak elkezd barnulni. (sütőktől függ, hogy hány percig.)

A frissen elfogyasztani kívánt mennyiséget baracklekvárral ragasszuk össze. 1-2 nap alatt visszapuhul, omlós lesz.

Helyezzük őket egy tálcára szorosan egymás mellé és csorgassunk rájuk csokimázat.

Csokimáz

4 evőkanál porcukor, 1 evőkanál keserű kakaó, szűk 1 evőkanál olaj és kevés meleg víz - sűrű csokoládé állagúra olvasztani, főzni. (mehet bele pár csepp aroma - jól feldobja pl. narancs, citrom stb. - ami van)  Ezt fakanállal vékony cikk-cakk mozdulatokkal a linzerekre csurgatni.

Azokat a linzereket, melyeket szeretnénk eltenni például vendégvárónak, teljes kihűlés után tegyük zárható dobozba.

Vendégek bejelentkezése esetén csak össze kell ragasztani lekvárral! (Legalább 1 napot számoljunk a visszapuhulásra!) A csokimáz akár el is hagyható!

Tegyük egy zárható dobozba és kész is!

Jó sütögetést!    Megéri, mert finom!