Almás pite sütemény receptje képekkel
Az almás pite egy nagyon régi sütemény, mégis sokak kedvence. Nekünk ez a linzer tésztás változat ízlik legjobban. A tetején a megpirult aprított dióval különösen finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin - olvasztva vagy reszelve
- 1 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
- annyi tej, hogy egy lágy tésztát kapjunk
Töltelékhez:
- kb. 3-5 kg alma (ki milyen vastagon szereti benne a tölteléket)
- ízlés szerint cukor és fahéj
Elkészítés:
Az alma elkészítése:
A megtisztított almákat a nagyobb lyukú sajtreszelőn reszeljük le, majd nyomkodjuk ki a levét. Az almát tegyük egy lábosba és 10-15 percig főzzük, amíg a leve el nem párolódik. Ezt a műveletet akár előző nap is megtehetjük, de akár közvetlenül felhasználás előtt is.
Tészta:
A tészta összevalóit gyúrjuk össze, majd osszuk 2 felé.
Lisztezett deszkán nyújtsuk a tészta egyik felét gáztepsi méretűre (vagy amekkora a tepsink).
Szórjuk meg az alsó tészta réteget búzadarával (de akár darált dióval is megszórhatjuk, finomabb!), ez felszívja a sütéskor keletkező alma levét.
A párolt almát közvetlenül a betöltés előtt fahéjazzuk és cukrozzuk meg, így a cukor nem olvad fel a lábosban).
Töltsük az almatölteléket az alsó búzadarás tésztára. Szépen egyengessük el.
Nyújtsuk ki a másik tésztát is, és (a sodrófára feltekerve) terítsük az almatöltelékre.
A tésztát kenjük meg tejjel, vagy tojással. Szurkáljuk meg a tészta tetejét egy villával, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon.
Még finomabb, ha a tetejére apróra tört (vagy vágott) diót szórunk. Én egy cukros zacskóba rakom a diót és húsklopfolóval összetöröm.
Ez megpirul a tészta tetején és a süteménynek ad egy különleges finom ízt.
Előmelegített sütőben nagy hőfokon először kb. 10 percig, majd 200 fokra visszatekerve kb. 15 percig süssük, amíg világos barna nem lesz (sütési idő függ a sütőtől).
Jó étvágyat!