Ajánló

Almás pite sütemény receptje képekkel

 

 

Az almás pite egy nagyon régi sütemény, mégis sokak kedvence. Nekünk ez a linzer tésztás változat ízlik legjobban. A tetején a megpirult aprított dióval különösen finom.

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

A  tésztához:

- 50 dkg liszt

- 25 dkg margarin - olvasztva vagy reszelve

- 1 tojás

- 1 evőkanál cukor

- 1 csomag sütőpor

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1 kávéskanál só

- annyi tej, hogy egy lágy tésztát kapjunk

 

Töltelékhez:

- kb.  3-5 kg alma (ki milyen vastagon szereti benne a tölteléket)

- ízlés szerint cukor és fahéj

 

Elkészítés:

Az alma elkészítése:


A megtisztított almákat a nagyobb lyukú sajtreszelőn reszeljük le, majd nyomkodjuk ki a levét. Az almát tegyük egy lábosba és 10-15 percig főzzük, amíg a leve el nem párolódik. Ezt a műveletet  akár előző nap is megtehetjük, de akár közvetlenül felhasználás előtt is.

Tészta:


A tészta összevalóit gyúrjuk össze, majd osszuk 2 felé.

Lisztezett deszkán nyújtsuk a tészta egyik felét gáztepsi méretűre (vagy amekkora a tepsink).

Szórjuk meg az alsó tészta réteget búzadarával (de akár darált dióval is megszórhatjuk, finomabb!), ez felszívja a sütéskor keletkező alma levét.

A párolt almát közvetlenül a betöltés előtt fahéjazzuk és cukrozzuk meg, így a cukor nem olvad fel a lábosban).

Töltsük az almatölteléket az alsó búzadarás tésztára. Szépen egyengessük el.

Nyújtsuk ki a másik tésztát is, és (a sodrófára feltekerve) terítsük az almatöltelékre.

A tésztát kenjük meg tejjel, vagy tojással. Szurkáljuk meg a tészta tetejét egy villával, hogy a sütés közben  keletkezett gőz távozni tudjon.

Még finomabb, ha a tetejére apróra tört (vagy vágott) diót szórunk. Én egy cukros zacskóba rakom a diót és húsklopfolóval összetöröm.

Ez megpirul a tészta tetején és a süteménynek ad egy különleges finom ízt.

Előmelegített sütőben  nagy hőfokon először kb. 10 percig, majd 200 fokra visszatekerve kb. 15 percig süssük, amíg világos barna nem lesz (sütési idő függ a sütőtől).

Jó étvágyat!