Ajánló

Almás pudingos linzer

 

Az almás sütemények közül nálunk ez a második helyen áll. (Az első helyezett az almás pite - receptjét itt találod.) Lágy, puha, omlós sütemény a linzer tészta és a főtt alma kombinációja miatt. Íme a süti receptje képekkel:

 

 

 

 

 

Tészta:

- 45 dkg liszt

- 20 dkg margarin (legjobb lereszelve - lásd itt)

- 20 dkg cukor

- 3 tojás sárgája

- fél cs. sütőpor

- késhegynyi só

-kevés tej

 

A linzer tészta hozzávalóit tegyük egy tálba és gyorsan dolgozzuk össze. (A linzer tésztát gyorsan össze kell állítani, mert a kéz melegétől lágyul, ragacsossá válik, ezért jobb a margarint lereszelni, mint olvasztani.)

A tésztát vágjuk kb. 2/3-ad és 1/3-ad részre. A kisebbik részből készítjük el a rácsot a sütemény tetejére.

A tészta 2/3-ad részét fektessük egy magasabb falú gáztepsi aljára (nem szükséges kikenni a tepsit semmivel). Közben, vagy ezután készítsük el az almás tölteléket.

 

Töltelék:

- 120 dkg alma (hámozottan, apró kockára vágva)

- 25-30  dkg cukor (édes almához 25 dkg, savanyúhoz mehet a 30 dkg)

- 9 dl víz

+ 3 cs. vanília pudingot és 2 cs. vaníliás cukrot kevés vízzel keverjünk csomómentesre.

Az almát a cukorral és a vízzel főzzük meg (forralástól pár perc). Ha az alma megpuhult, levesszük a tűzről és azonnal belekeverjük a pudingot, mely rögtön besűrűsödik.

Az almát még melegen rásimítjuk a tepsiben lévő nyers tésztára.

A tészta 1/3-ad részéből rácsot készítünk a tetejére.

Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagságúra és derelyevágóval (pizzavágóval, késsel, stb.) egyenleges széles csíkokra szeleteljük fel.

Egyenletes távolságra helyezzük a tésztacsíkokat az almás pudingra.

Egész tojással kenjük meg a tésztacsíkokat.

Előmelegített, forró sütőben kb. 20-25 percig sül összesen, de középidőben mérsékelni kell a hőfokot, nehogy megégjen a teteje.

Csak teljesen kihűlt állapotban lehet szeletelni.

Elkészítéséhez sok sikert, fogyasztásához jó étvágyat kívánok!