Almás pudingos linzer
Az almás sütemények közül nálunk ez a második helyen áll. (Az első helyezett az almás pite - receptjét itt találod.) Lágy, puha, omlós sütemény a linzer tészta és a főtt alma kombinációja miatt. Íme a süti receptje képekkel:
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 20 dkg margarin (legjobb lereszelve - lásd itt)
- 20 dkg cukor
- 3 tojás sárgája
- fél cs. sütőpor
- késhegynyi só
-kevés tej
A linzer tészta hozzávalóit tegyük egy tálba és gyorsan dolgozzuk össze. (A linzer tésztát gyorsan össze kell állítani, mert a kéz melegétől lágyul, ragacsossá válik, ezért jobb a margarint lereszelni, mint olvasztani.)
A tésztát vágjuk kb. 2/3-ad és 1/3-ad részre. A kisebbik részből készítjük el a rácsot a sütemény tetejére.
A tészta 2/3-ad részét fektessük egy magasabb falú gáztepsi aljára (nem szükséges kikenni a tepsit semmivel). Közben, vagy ezután készítsük el az almás tölteléket.
Töltelék:
- 120 dkg alma (hámozottan, apró kockára vágva)
- 25-30 dkg cukor (édes almához 25 dkg, savanyúhoz mehet a 30 dkg)
- 9 dl víz
+ 3 cs. vanília pudingot és 2 cs. vaníliás cukrot kevés vízzel keverjünk csomómentesre.
Az almát a cukorral és a vízzel főzzük meg (forralástól pár perc). Ha az alma megpuhult, levesszük a tűzről és azonnal belekeverjük a pudingot, mely rögtön besűrűsödik.
Az almát még melegen rásimítjuk a tepsiben lévő nyers tésztára.
A tészta 1/3-ad részéből rácsot készítünk a tetejére.
Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagságúra és derelyevágóval (pizzavágóval, késsel, stb.) egyenleges széles csíkokra szeleteljük fel.
Egyenletes távolságra helyezzük a tésztacsíkokat az almás pudingra.
Egész tojással kenjük meg a tésztacsíkokat.
Előmelegített, forró sütőben kb. 20-25 percig sül összesen, de középidőben mérsékelni kell a hőfokot, nehogy megégjen a teteje.
Csak teljesen kihűlt állapotban lehet szeletelni.
Elkészítéséhez sok sikert, fogyasztásához jó étvágyat kívánok!