Ajánló

Kalács - kelt kalács

 

A kalács (kelt kalács) alap tésztáját sok sütemény elkészítéséhez felhasználhatjuk: fonott kalács, kakaós kalács, diós kalács, mákos kalács, csokis kalács, bukták, csigák, stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézzük a kalács tészta receptjét képekkel lépésről-lépésre:

 

Kalács tészta hozzávalói:

- 85 dkg liszt

- 8 dkg zsiradék vagy 1/2 dl olaj

- 1 szűk teáskanál só

- 1 egész tojás + 2 tojás sárgája

- 1 dl tej

+ ha kell, langyos víz

Ezen kívül az alábbi élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatni:

- 3 dl langyos tej

- 3 evőkanál cukor

- 5 dkg élesztő

 

Kalács elkészítése:

Dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit (felfuttatott élesztő, liszt, só, tojás, tej).

Ezt követően dolgozzuk bele az olajat - ha olajat teszünk hozzá. Az utólagos hozzákeveréssel sokkal szálkásabbá válik a megkelt tészta.

Összedolgozás után kicsit lisztezzük be a tetejét és a tál oldalát, hogy kelés után könnyebben kiborítható legyen. Takarjuk le a tálat és szobahőmérsékleten (meleg helyen) 1 órát kelesszük.

Kb. duplájára fog megkelni.

Egy lisztezett deszkára borítsuk ki és osszuk 3 felé.

Külön-külön nyújtsuk ki a darabokat 2-3 mm-esre és a tetszőleges töltelékkel töltsük meg. (Dió, mák, kakaó, stb.)

Diós kalács:  itt találod.

Mákos kalács: részletesen itt mutatom.

Kakaós kalács: nézd itt.

Kalácsok sütése:

Előmelegített sütőben (250 fok) kb. 10 perc + mérsékelve a hőfokot (180 fok) további 20-25 perc. Összesen kb. 30-35 percig sül.

A sütőből kivett tepsit takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk így kihűlni.

Lekváros bukta:

A 2-3 mm-esre kinyújtott tésztát vágjuk kisebb téglalap alakúra, közepébe tegyünk lekvárt és tekerjük fel. (Jó ha sütésálló lekvárt, házi kemény lekvárt teszünk bele, mert az nem folyik ki.)

Az oldalaikat kenjük meg olajjal, vagy egy tányérra kiöntött olajba egy pillanatra mártsuk bele és szorosan rakjuk a kis hengereket egymás mellé - így felfelé fog kelni és szép magasak lesznek. Kb. 1/2 órát így is keleszteni kell, majd a kalácshoz hasonlóan megsütni.

Csigák készítése:

A szintén 2-3 mm-esre kinyújtott tésztát kenjük meg a kívánt töltelékkel (dió, kakaó, fahéj, kókuszos, pudingos, stb.).

Tekerjük fel és szeleteljük fel 1-2 ujjnyira. A kis tekercseket tegyük sütőpapírral kibélelt tepsiben és kb. 1/2 órát kelesszük. A kalácshoz hasonlóan süssük meg (előmelegített sütőben pár percig nagy hőfokon, majd mérsékelve - szép barnulásig).

Tipp:

Sütés végén, amikor már szép barnák, egy kicsit húzzuk ki a sütőből, locsoljuk le a csigákat meleg cukros tejjel (darabonként kb. 2 evőkanálnyi), majd pár percre még toljuk vissza, amíg egy kicsit beszívja. Így a csigák visszalágyulnak egy kicsit, nem lesz annyira száraz.