Ajánló

Mákos kalács

 

Kalács sütésekor a mákos kalács sem maradhat ki (feltéve, ha szeretjük a mákot). Egy tepsiben jól elfér a diós kalács és a kakaós kalács mellett.

 

 

 

 

 

Bögrés máktöltelék:

- 1 bögre darált mák

- 1 szűk bögre kristálycukor (kb. 10 dkg)

- 1 dl tej (a cukorral szirupot készítünk belőle)

- 1 csomag vaníliás cukor

 

Bejgli máktölteléke: (ha valakinek ez jobban ízlik)

- 1 dl tej

- 15 dkg darált mák

- 1 csomag vaníliás cukor

- 10 dkg kristálycukor

 

Elkészítés:

A tejet a cukorral, vaníliás cukorral forraljuk fel, hogy olvadjon el a cukor.

Tegyük bele a darált mákot, majd forraljuk fel.

Kihűlés után meglátjuk, hogy milyen az állaga.

Ha túl híg, tegyünk bele búzadarát. Ha túl kemény, hígítsuk tejjel.

Se túl folyós, se túl kemény ne legyen, inkább sűrű krémes állagú. Hidegen kell a tésztára kenni.

 

Kalács tészta receptje:

Egy másik cikkben már részletesen ismertettem - itt találni.

Kicsit megdobja a mákos kalácsot, ha egy rétegben a máktöltelék alá lekvárt kenünk, de ez el is hagyható!

A 2-3 mm-esre kinyújtott tésztára kenjük rá a máktölteléket.

Tekerjük fel a tésztát. Előtte a 2 szélét behajthatjuk, hogy ne szóródjon ki a töltelék.

Óvatosan helyezzük át a tepsibe úgy, hogy a vége alulra kerüljön.

Az oldalát kenjük meg olajjal, hogy ne ragadjon össze a következő rúddal.

Kenjük meg a tetejét tojással. Hagyjuk a tepsiben szobahőmérsékleten kb. 1/2 órát kelni.

 

Sütés:

Előmelegített sütőben (250 fok) kb. 10 percig, majd vegyünk vissza a hőfokból (kb. 180 fokra) és + 20-25 percig süssük. Összesen kb. 30-35 percig sül, de ez sütőtől is függ. Sötétebb barna színűre süssük.

A sütőből kivett rudakat egy konyharuhával takarjuk le és hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!