Kakaós kalács
Gyerekek körében ez a legkedveltebb kalács megelőzve a diós és a mákos kalácsot. Sokszor emlegetik csokis kalácsnak is. A kakaós kalács fogy el mindig a leggyorsabban. (Ebből most sajnos sok "csoki" kifolyt a tepsibe, legközelebb jobban kell ügyelnem a szélek jó zárására.)
A kakaós kalács töltelékének hozzávalói:
- Keserű kakaópor
- kristálycukor
Elkészítés:
A kalács tészta receptjét és elkészítését már egy előző cikkben ismertettem - itt találod.
A 2-3 mm-esre kinyújtott tésztát gazdagon (3-4 mm vastagon) szórjuk meg a kakaópor és a kristálycukor keverékével.
A két szélét hajtsuk fel, majd tekerjük fel a tésztát.
Óvatosan helyezzük át a rudat egy tepsibe úgy, hogy a széle alulra kerüljön.
A rúd oldalait kenjük meg olajjal, hogy ne ragadjon hozzá a mellette lévő rúdhoz.
Kenjük le a tetejét tojással, majd legalább fél órát kelesszük itt a tepsiben is.
Sütés:
Előmelegített (250 fok) sütőben kb. 10 percig nagy hőfokon, majd mérsékelve a hőfokot (kb. 180 fokra) + 20-25 percig süssük - sütőtől is függ. Sötétebb barna színe legyen.
A sütőből kivett kalácsot egy konyharuhával egy rétegben letakarva hagyjuk kihűlni.
Sok sikert az elkészítéséhez!