Ajánló

Flódni

 

 

Elkészítése kicsit hosszadalmas, de megéri!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

- 45 dkg finomliszt

- 30 dkg Ráma margarin (ne olvasszuk teljesen folyósra)

- 15 dkg porcukor

- 3 tojás sárgája

- annyi hideg víz, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

A tésztát összedolgozzuk, felhasználásig hideg helyen pihentetjük (pl. hűtőszekrény).

 

Diótöltelékhez:

- 20 dkg darált dió

- 1 dl tej

- 5 dkg cukor

- 5 dkg mazsola

- fél citrom leve

- néhány kanál barackíz

A tejben a hozzávalókat megfőzzük.

 

Almatöltelékhez:

- 1 kg alma

- 10 dkg cukor

- fél citrom leve és héja

- 3 dkg vaj

Összekeverve szárazra pároljuk.

 

Máktöltelékhez:

- 20 dkg darált mák

- 2 dl tej

- 5 dkg cukor

- 1 cs. vaníliás cukor

- 2 evőkanál barackíz

- fél citrom reszelt héja

A tejből és a cukorból szirupot főzünk, beletesszük a barackízt, a citrom héját, végül a mákot és pár percig forraljuk.

 

Szilvalekvár a 4. réteg töltelékhez:

- kb. fél üveg szilvalekvár

 

Elkészítés:

A tésztát osszuk 5 felé. Vágjunk akkora sütőpapírt, amekkora a tepsi (közepes méretű, magas falú tepsit válasszunk, ebben is kell felszeletelni!). Az egyik tésztát nyújtsuk a sütőpapír méretére, majd süssük meg előmelegített sütőben, mehet erős hőfokon, gyorsan megsül.

3 lapot előre a tepsi hátoldalán megsütünk.Ezután kezdhetjük is rétegezést.

1 adag tésztát nyersen terítsünk bele a tepsibe.

A 2. réteg a diótöltelék.

Erre tegyünk egy előre megsütött tésztalapot.

Következő réteg az almatöltelék.

Tegyünk rá még egy előre megsütött lapot.

Erre kerül a máktöltelék és még egy sült lap.

Ezt kenjük meg szilvalekvárral.

Utolsó réteg egy nyers tészta. Kenjük meg tejjel és egy villával szurkáljuk meg, hogy a gőz kijöjjön belőle sülés közben.

Előmelegített sütőben magas hőfokon 5-10 percig, majd takarékon kb. 50 percig süssük, hogy ez a vastag réteg átsüljön annak ellenére, hogy  a középen sültek a lapok.

Tepsiben hagyjuk kihűlni, kocka alakúra vágjuk, porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat!