Flódni
Elkészítése kicsit hosszadalmas, de megéri!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 45 dkg finomliszt
- 30 dkg Ráma margarin (ne olvasszuk teljesen folyósra)
- 15 dkg porcukor
- 3 tojás sárgája
- annyi hideg víz, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
A tésztát összedolgozzuk, felhasználásig hideg helyen pihentetjük (pl. hűtőszekrény).
Diótöltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 1 dl tej
- 5 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- fél citrom leve
- néhány kanál barackíz
A tejben a hozzávalókat megfőzzük.
Almatöltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- fél citrom leve és héja
- 3 dkg vaj
Összekeverve szárazra pároljuk.
Máktöltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 evőkanál barackíz
- fél citrom reszelt héja
A tejből és a cukorból szirupot főzünk, beletesszük a barackízt, a citrom héját, végül a mákot és pár percig forraljuk.
Szilvalekvár a 4. réteg töltelékhez:
- kb. fél üveg szilvalekvár
Elkészítés:
A tésztát osszuk 5 felé. Vágjunk akkora sütőpapírt, amekkora a tepsi (közepes méretű, magas falú tepsit válasszunk, ebben is kell felszeletelni!). Az egyik tésztát nyújtsuk a sütőpapír méretére, majd süssük meg előmelegített sütőben, mehet erős hőfokon, gyorsan megsül.
3 lapot előre a tepsi hátoldalán megsütünk.Ezután kezdhetjük is rétegezést.
1 adag tésztát nyersen terítsünk bele a tepsibe.
A 2. réteg a diótöltelék.
Erre tegyünk egy előre megsütött tésztalapot.
Következő réteg az almatöltelék.
Tegyünk rá még egy előre megsütött lapot.
Erre kerül a máktöltelék és még egy sült lap.
Ezt kenjük meg szilvalekvárral.
Utolsó réteg egy nyers tészta. Kenjük meg tejjel és egy villával szurkáljuk meg, hogy a gőz kijöjjön belőle sülés közben.
Előmelegített sütőben magas hőfokon 5-10 percig, majd takarékon kb. 50 percig süssük, hogy ez a vastag réteg átsüljön annak ellenére, hogy a középen sültek a lapok.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, kocka alakúra vágjuk, porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat!