Ajánló

Kelt kalács - fonott, ostoros

 

 

 

Nagyon finom, mutatós, laza szerkezetű, kakaós fonott kalács, nevezik ostoros rétesnek is.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

- 4 dl langyos tejet

- 4 evőkanál cukorral

- 5 dkg élesztővel              -          felfuttatni.

+

- 60 dkg liszt

- 3 tojás sárgája

- 4 evőkanál olaj, vagy 10 dkg zsiradék

- csipetnyi só.

 

Kakaós krémhez:

- 25 dkg margarin

- 20 dkg cukor

- 3 evőkanál keserű kakaópor

- 2-3 evőkanál tej

- 2 vaniíiás cukor         - ezeket felolvasztjuk és langyosan kenjük a tésztára

 

Elkészítés:

A lisztet, a tojás sárgájákat, a zsiradékot, a sót és a felfuttatott élesztőt összedolgozzuk, majd meleg helyen kb. 0,5 - 1 órát kelesztjük.

Kelesztés után 6 cipóra osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk.

A kinyújtott tésztalapot megkenjük a kakaós krémmel.

A megkent lapokat feltekerjük és félrerakjuk, készítjük a következőt, addig míg 3 db el nem készül.

Egymás mellé fektetjük a csíkokat és összefonjuk őket.

Papírral kibélelt tepsibe fektetjük az összefonott rudakat (én teflonos tepsibe raktam, de még abba is beleragadt az olvad cukros kakaó, ezért ajánlom papírral kibélelni, hogy könnyeben kijöjjön).

Így is kelesztjük közel 1 órát.

Sütés előtt kenjük meg a tészta tetejét tojással.

 

Sütés:

Kb. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

Jó étvágyat!