Linzer karika habkarikával
Csak egy baja van, nagyon gyorsan elfogy!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás sárgája
- reszelt citromhéj
Habhoz:
- 4 db tojás fehérje
- 36 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Tészta:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Vékonyra, kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Karikákat szúrunk belőle és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük őket, majd erős lángon kisütjük (nagyon gyorsan elkészül - ha a széle kezd barnulni, már jó is).
Hab:
24 dkg cukrot kevés vízzel (éppen csak ellepje) sűrűre főzzük.
Közben a tojásfehérjét a maradék 12 dkg cukorral kemény habbá verjük. Lassan csurgatva hozzáadjuk az olvasztott cukrot - még forrón. A főzött cukorral együtt még egy rövid ideig tovább veretjük a habot.
Egy nyomózsák segítségével a habot a kisült linzerkarikákra nyomjuk.
A maradék habból habkarikákat készíthetünk.
Sütés - szárítás:
A sütő legalacsonyabb fokozatán (100 fok) szárítjuk. A sütő ajtaját egy fakanállal kicsit ki is támaszthatjuk, hogy ne égjen meg, csak száradjon. Kb. 20 perc alatt ki is szárad.
A megszáradt karikák közepébe lekvárt teszünk.
Díszíthetjük még olvasztott csokoládéval - amit vékony csíkokban rácsurgatunk.