Ajánló

Gesztenyés kocka

 

 

 

Ezt a süteményt több mint 15 éve sütöm a családnak, nagyon szeretjük, a vendégeinknek is mindig nagyon ízlett.

 

 

 

 

 

Elkészítés:

 

Tészta:

- 7 tojást

- 7 evőkanál cukorral felverem ( fehérjét a cukorral, majd bele a sárgáját ),

- 4 evőkanál lisztet összekeverek

- 3 evőkanál kakaóporral és

- fél csomag sütőporral.

Ezt a liszt-kakaó keveréket óvatosan belekeverem a felvert tojásba.

A masszát egy normál méretű tepsiben megsütöm (200 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig 200 fokon, majd újabb 8-10 percig 150 fokon).

 

Krém:

- 6 kanál lisztet

- 5 dl tejjel és

- 1 cs. vaníliás cukorral összekeverem, majd felforralom (összeáll)

közben

- 25 dkg rámát

- 30 dkg porcukorral kikeverem és a kihűlt krémbe keverem.

Az így kapott krém 2/3-ad részével megkenem a kettévágott tészta mindkét oldalát. A maradék 1/3-ad részéhez hozzákeverek

- 2 db gesztenyemasszát.

A gesztenyemasszás krémet az alsó tészta fehér krémjének tetejére simítom. Ráfordítom a felső tészta krémes felét erre a gesztenyés rétegre.

Hűtőszekrénybe helyezem, pár órát hűtöm.

 

Csokimáz:

Tortabevonó csokit (10 dkg) gőz felett 1-2 evőkanál olajjal megolvasztom, majd leveszem a gőzről.  Még forrón beleolvasztok 10 dkg vajat - ezt jól összedolgozom, ha sűrűsödik, mehet a süti tetejére. Késsel szépen eligazgatom a tészta tetején.

 

Szeletelési tipp:

Hagyom kihűlni a csokit a tetején, majd egy sima pengéjű késsel meg hűtés előtt a csokimázat felkockázom (megkarcolom).  A krém középen még nem elég hideg a szeleteléshez, de hűtés után a csokimáz a bekarcolás nélkül töredezik.

Jó étvágyat!