Gesztenyés kocka
Ezt a süteményt több mint 15 éve sütöm a családnak, nagyon szeretjük, a vendégeinknek is mindig nagyon ízlett.
Elkészítés:
Tészta:
- 7 tojást
- 7 evőkanál cukorral felverem ( fehérjét a cukorral, majd bele a sárgáját ),
- 4 evőkanál lisztet összekeverek
- 3 evőkanál kakaóporral és
- fél csomag sütőporral.
Ezt a liszt-kakaó keveréket óvatosan belekeverem a felvert tojásba.
A masszát egy normál méretű tepsiben megsütöm (200 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig 200 fokon, majd újabb 8-10 percig 150 fokon).
Krém:
- 6 kanál lisztet
- 5 dl tejjel és
- 1 cs. vaníliás cukorral összekeverem, majd felforralom (összeáll)
közben
- 25 dkg rámát
- 30 dkg porcukorral kikeverem és a kihűlt krémbe keverem.
Az így kapott krém 2/3-ad részével megkenem a kettévágott tészta mindkét oldalát. A maradék 1/3-ad részéhez hozzákeverek
- 2 db gesztenyemasszát.
A gesztenyemasszás krémet az alsó tészta fehér krémjének tetejére simítom. Ráfordítom a felső tészta krémes felét erre a gesztenyés rétegre.
Hűtőszekrénybe helyezem, pár órát hűtöm.
Csokimáz:
Tortabevonó csokit (10 dkg) gőz felett 1-2 evőkanál olajjal megolvasztom, majd leveszem a gőzről. Még forrón beleolvasztok 10 dkg vajat - ezt jól összedolgozom, ha sűrűsödik, mehet a süti tetejére. Késsel szépen eligazgatom a tészta tetején.
Szeletelési tipp:
Hagyom kihűlni a csokit a tetején, majd egy sima pengéjű késsel meg hűtés előtt a csokimázat felkockázom (megkarcolom). A krém középen még nem elég hideg a szeleteléshez, de hűtés után a csokimáz a bekarcolás nélkül töredezik.
Jó étvágyat!