Ajánló

Citromtorta - tejszínes

 

 

 

Kifejezetten tudom ajánlani nyárra ezt a tortát, kellemesen üdítő.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a piskótához:

- 4 db  tojás (ha apró, akkor fogjunk inkább 5 db-ot, arányosan több hozzávalóval)

- 4 evőkanál cukor

- 4 evőkanál liszt

- csipet só

- fél tasak sütőpor

 

Hozzávalók a krémhez:

- 5 dl 20 %-os tejföl

- 5 dl tejszín

- 3 db nagyobb citrom

- 15 dkg cukor

- 1 csomag vaníliás cukor

- 25 g étkezési zselatin

- díszítéshez + 2 db tejszín

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a tojás-sárgát és végül a lisztet és a sütőpor keverékét. A masszát sütőpapírral kibélelt, zsírozott, lisztezett formába öntjük. Előmelegített sütőben (220 fokra) először 5 percig, majd mérsékelve a sütőt (150-180 fokra) még kb. 10 percig sütjük, hogy szép világos barna legyen.A kész piskótát kiborítjuk egy deszkára. Ha kihűlt, vízszintesen félbevágjuk.

 

A krémhez egy tálba öntjük a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromok levét és héját. Jól elkeverjük. Közben a zselatint kevés vízbe áztatjuk, majd felforraljuk és hozzáadjuk a krémhez. Ezek után a tejszínt kemény habbá verjük és hozzáadjuk a habhoz a krémet.

 

Végül a krém felét a tortaformába helyezett piskótalapra kenjük, majd piskóta másik része és a krém másik fele kerül rá. Egy éjszakára, de minimum félnapra hűtőbe tesszük.

Díszítés:  ( A fogyasztás napján! )

A tortaformát leválasztjuk a tortáról (késsel vágjuk körbe), az oldalát bekenjük egy kevés felvert tejszínnel, majd csokidarával beborítjuk. (Tegyük a csokidarát egy nagy tálba. Vegyük fel az asztalról a tortát egy nagy kés segítségével alányúlva, tartsuk a kezünkben a tál felett, a másik kezünkkel nyomjuk a csokidarát a torta oldalának. A felesleges visszapotyog a tálba, amit a következő fogáskor felhasználunk. Forgassuk a tortát körbe-körbe, amíg minden oldalára nem kerül a csokidarából.)

Helyezzük a tortát most már a végleges helyére (csipkés tortapapír, tál), majd a maradék tejszínből készítsünk rózsákat körbe a tortára (egy átlagos torta 16 szeletes, tehát 16 db-ot). Szeleteljük fel a citromot és 2 habrózsa közé tegyünk fél-fél karikát.

A torta közepére én vékony citromhéj csíkokat tettem, amit előzőleg vízben pár percig főztem, majd lehűtöttem és szárazra töröltem. Ettől a főzéstől megpuhult.  Tehetünk még bármit ami tetszik, vagy ami van otthon. Én szerettem volna citromfüvet venni rá díszítésnek, de épp nem volt kapható. A zöld levelek biztos jól mutatnak rajta. Készíthető a tetejére még sárga vagy zöld zselatin réteg is, de azzal másképp kell díszíteni!

Sok sikert!