Oreo torta
Habkönnyű - tejszínes torta,
mely egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók a piskótához:
- 5 db tojás
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál liszt
- 1/2 cs. sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg Mascarpone (helyettesíthetjük natúr vajkrémmel - pl. Penny-s Sissy natúr vajkrém)
- 3 dl natúr joghurt (görög nagyon jó hozzá)
- 6 dl habtejszín (pl. Hulala)
- 25 dkg OREO keksz - melyből 6 db egészet díszítéshez használunk fel (NEO keksz is jó)
- 20 dkg porcukor
- 10-15 g zselatin
Elkészítés:
Piskóta:
Felverjük az 5 db tojás fehérjét 5 evőkanál kristálycukorral, majd beleengedjük apránként az 5 db tojássárgáját.
Közben dolgozzuk össze a 3 evőkanál lisztet a 2 evőkanál keserű kakaóporral és a fél csomag sütőporral, majd az egészet szitáljuk át.
Dolgozzuk bele lassú mozdulatokkal a felvert tojásba a lisztes keveréket.
Egy 26 cm-es tortaformába (zsírozott, lisztezett) öntsük bele.
Előmelegített sütőben (200 fok) először 5 percig 200 fokon, majd 150 fokon 10-15 percig süssük a piskótánkat készre.
Kihűlés után vágjuk vízszintesen 2 felé. E 2 lap közép töltjük a krémet.
Krém elkészítése:
- A mascarponét habosítsuk 20 dkg porcukorral, majd utána mehet bele a 3 dl natúr joghurt is.
- Az oreo kekszből 12 db felet (6 egészet vágjuk félbe) rakjunk félre a díszítéshez.
- A torta bevonásához 5 dkg kekszre lesz szükségünk krém nélkül, amit apró őrlünk (zúzunk). Tehát 5 dkg -nyiról kaparjuk, vágjuk le e középső krémet. Ezt a barna keksz - részt is félretesszük.
- A maradék kekszeket kézzel törjük apróra és a törmelékekkel együtt mehet bele a mascarpone-s krémünkbe.
- 4 dl habtejszínt verjük kemény habbá, de csak a zselatin után keverjük a krémbe.
- 10-15 g zselatint melegítsük fel 1/2 dl vízzel. Ebbe tegyünk kevés tejszínt és keverjük jól össze, majd ezt tegyük bele a mascarpone-s krémbe, ezután jöhet a habtejszín is bele.
Összeállítás:
- Az alsó fél piskótát tegyük vissza a sütőformába
- A piskótára rakjuk a krémet
- A második piskótával fedjük be, takarjuk le egy fóliával.
1 éjszakára hűtőbe tesszük!
Díszítés:
- 2 db habtejszínt verjünk kemény habbá, legnagyobb részét tegyük habzsákba a habrózsákhoz (12 db-ot kell készíteni)
- a tortáról bontsuk le a sütőformát (egy kést futtassunk körbe a torta és a forma között, hogy elválasszuk egymástól, majd emeljük le a formát)
- a maradék tejszínhabban vékonyan fedjük be a tortát, simítsuk el.
- egy nagyobb tálba tegyük az összetört barna kekszmorzsát. Emeljük a kezünkre a tortát és óvatosan szórjuk be a tortánkat a morzsával egyenletesen.
- Készítsük el a habrózsákat (mindig párban a szemközti oldallal) - 12 db-ot
- tegyük a rózsákra a fél oreo kekszet
Jó étvágyat!