Házi kenyér
Sokan csinálnak manapság otthon kenyeret, gondoltam én is kipróbálom.
Hozzávalók:
-
- 50 dkg liszt (kenyérliszt, igény szerint keverhető teljes kiőrlésű liszttel is)
- 4 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő (lehet szárított élesztő is, ez esetben 1 csomag)
- 0,5 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 4,5 evőkanál (napraforgó) étolaj
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót és fakanállal gyorsan összedolgozzuk őket. Dagasztani nem kell. A tésztát leginkább egy sűrű galuskatésztához fog hasonlítani.
Letakarva, langyos helyen 1 órát pihentetjük.
A sütőt közben 200 fokra előmelegítjük, alulra beteszünk egy lábasban vizet (ez ad a kenyérnek majd egy ropogós kérget).
A tésztát deszkán gyorsan liszten átforgatjuk (nagyon lágy a tészta!), azután formázzuk.
Kézzel kilapítjuk kb. 40X20 cm-es téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk, majd fordítunk egyet a tésztán, meghúzzuk egy kicsit, és újból a két szélső részét középre hajtjuk.
A kapott duci kis négyzetet megfordítjuk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Lehetőleg a hajtások kerüljenek alulra, legyenek bedolgozva, különben szétnyílhat sütés közben a cipó.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tetejét egy jó éles késsel bevágjuk.
További 5 percet pihentetjük, majd meghintjük pici liszttel és nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük.
Sütőtől függően kb. 40-45 perc alatt arany barnára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kihűlt szépen szeletelhető. Laktatóbb, mint a bolti, még másnapra sem szikkad meg.
Ebből az adagból kb. 1 kg-os kenyeret kapunk.