Ajánló

Házi kenyér

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokan csinálnak manapság otthon kenyeret, gondoltam én is kipróbálom.

 

 

Hozzávalók:

    • 50 dkg  liszt  (kenyérliszt, igény szerint keverhető teljes kiőrlésű liszttel is)
    • 4 dl langyos víz
    • 2,5 dkg élesztő (lehet szárított élesztő is, ez esetben 1 csomag)
    • 0,5 teáskanál cukor
    • 2 teáskanál só
    • 4,5 evőkanál (napraforgó) étolaj

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót és fakanállal gyorsan összedolgozzuk őket. Dagasztani nem kell. A tésztát leginkább egy sűrű galuskatésztához fog hasonlítani.

Letakarva, langyos helyen 1 órát pihentetjük.

A sütőt közben 200 fokra előmelegítjük, alulra beteszünk egy lábasban vizet (ez ad a kenyérnek majd egy ropogós kérget).

A tésztát deszkán gyorsan liszten átforgatjuk (nagyon lágy a tészta!), azután formázzuk.

Kézzel kilapítjuk kb. 40X20 cm-es téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk, majd fordítunk egyet a tésztán, meghúzzuk egy kicsit, és újból a két szélső részét középre hajtjuk.

A kapott duci kis négyzetet megfordítjuk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Lehetőleg a hajtások kerüljenek alulra, legyenek bedolgozva, különben szétnyílhat sütés közben a cipó.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tetejét egy jó éles késsel bevágjuk.

További 5 percet pihentetjük, majd meghintjük pici liszttel és nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük.

Sütőtől függően kb. 40-45 perc alatt arany barnára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Ha kihűlt szépen szeletelhető. Laktatóbb, mint a bolti, még másnapra sem szikkad meg.

Ebből az adagból kb. 1 kg-os kenyeret kapunk.