Ajánló

Mosás menete, fortélyai

A mai modern időben a mosás már nem jelent akkora munkát, mint nagyanyáink korában.

Hálásak lehetünk az elektromos mosógép feltalálójának!  (Louis Goldenberg)

Ma már a legtöbb ruha mosható mosógépben, azonban nem mindegy hogyan válogatjuk, milyen és mennyi mosószerrel mossuk őket, öblögessük vagy ne! Egy ruhadarabot tönkre tehetünk még a szárításával is. Vegyük sorba az elejétől:

 

1. Szétválogatás

A szennyest többféle szempontból válogassuk szét:

- erősen szennyezett (pl. munkásruha)

- színes ruhadarabok    - nadrágok

- pulóverek

- polók, ingek

- alsónemű félék

- fehér ruhadarabok     - 40 fokon

- 60 fokon

- törölközők (40 vagy 60 fokon moshatóak) Gyűjtöm amíg mindkét hőfokból össze nem jön egy-egy adag.

- konyharuhák (90 fokon) Gyűjtöm, amíg összejön egy adagra való.

- gyapjúmosás – külön gyapjúmosó programmal ajánlatos mosni.

 

2. Mosószer használata

A mosószer túladagolásával nem lesz a ruha tisztább, sőt beleragadhat a ruha szöveteibe, ami allergiát v álthat ki.  Adagolása függ a víz keménységétől. (Utánanézhetünk az interneten, hogy lakóhelyünkön mily en kemény a vezetékes víz.) Színes ruhákhoz mindenképpen „color” mosószert használjunk. Fehér ruhák elszürkülését megakadályozhatjuk, ha nem fehérítős mosószert használunk, nyugodtan használhatjuk a színes ruhák mosószerét.

Tipp: Használjunk folyékony mosószert – amennyiben megtehetjük -. Előnye, hogy nem ragad a ruhába. Sötét ruhadarabnál, kabátnál előfordult, hogy foltos lett a ruha a beleragadt mosószertől, száradás után, kirázásnál pedig csak úgy hullott ki belőle.

Másik előnye, hogy a mosógép alkatrészei sem olyan vízkövesek tőle.

 

3. A mosás hőfoka

Erre nagyon kell ügyelni, mivel tönkretehetünk jó pár ruhadarabot a nem kellően megválasztott hőfokkal. Nézzük meg a ruha címkéjét, hogy milyen hőfokot engedélyez.

Színes ruhadarabokat általában 40 fokon mosunk.

Erősen szennyezett ruhákat egy intenzívebb programmal, míg a kevésbé szennyezetteket mossuk gyors programmal, hiszen sokszor csak egy átöblítésre van szükségük.

Fehér ruhákat különválogatom 40 és 60 fokban moshatókra.

Törölközők között is többféle akad, van amelyik bírja a 60 fokot, van amelyik nem, így azokat is válogassuk egy programhoz.

Konyharuhákat pedig 90 fokban ajánlott mosni.

 

4. Mosóháló

Kényes ruhákhoz használhatunk mosóhálót, hogy elkerüljük a ruhák károsodását. (pl. nylonharisnya összeakadása tépőzárral, cipzárral, stb.)

Tipp: Ha nincs mosóhálónk (nekem sincs), fogjunk be egy kiöregedett kis- vagy nagypárna huzatot erre a célra. Ebbe tegyük bele az óvni kívánt darabot és így mossuk ki!

 

5. Öblítés

A ruhák lágyabb tapintása érdekében és elektrosztatikus feltöltöttségének elkerülésére használunk öblítőt. Amennyiben allergiásak vagyunk a mosószerrel, úgy öblítsünk 2 x a mosás végén.

 

6. Szárítás

Kényes, nyúlós, gyapjú ruhákat szárítsuk fekve és ne a napon!

Színes ruhákat ha napon szárítjuk, akkor előtte fordítsuk ki, hogy ne szívja ki a színét a nap.

Ha ügyelünk arra, hogy a mosás végeztével azonnal kiteregetjük a ruhákat, akkor sok vasalástól is megkímélhetjük magunkat. Teregetésnél meghúzogatjuk, megrázzuk a ruhákat és egyenesen próbáljuk kiteregetni (tehát ne ráncolódjanak össze), akkor megúszhatjuk a vasalást – legalábbis a legtöbb ruhánál.