Ajánló

Lekváros bukta


Sajnos nagyon szeretjük, főleg a kedvenc,

saját készítésű lekvárunkkal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a tésztához (kb. 27 db-hoz):

85 dkg liszt

8 dkg zsír (olaj)

1 teáskanál só

1 egész tojás + 2 db tojás sárgája

1 dl tej

1 dl langyos víz, ha kell (lágy tésztához)

------------------------

3 evőkanál cukor

3 dl tej

5 dkg élesztő

 

Hozzávalók a töltelékhez:

Sütésálló lekvár

 

Elkészítés:

Melegítsük langyosra a 3 dl tejet, tegyük bele a 3 evőkanál cukrot és az 5 dkg élesztőt morzsoljuk bele. Várjunk, amíg felfut.

A tészta összetevőit dolgozzuk össze. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesszük.

Ha duplájára kelt, nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagra

(A képen látható tészta az összes mennyiség kb. 1/3-a) Vágjuk fel úgy, hogy körülbelül egyforma részeket kapjunk. Tegyük rá a lekvárt és csavarjuk fel.

Egy kis tálkába öntsünk étolajat és ezt a felcsavart tésztát mártsuk bele, majd helyezzük sütőpapíros tepsibe. A tekercseket szorosan rakjuk egymás mellé az olajos felével, így nem ragadnak össze, sütés után szétválaszthatóak. Kenjük meg tojással a tetejét. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 200 fokra, ezalatt még kel a tészta.

Sütés:

(egy korábban készült kép is előkerült)

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hagyjuk a hőfokot így, de pár perc után mérsékeljük 170-180 fokra és barnulásig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni!

Jó étvágyat!