Ajánló

Rend a konyhában

Sajnos a konyhában is elő szokott fordulni rendetlenség. Ez abból is adódik, hogy a konyha a lakás egyik központi része, a családi beszélgetések és együttlétek fontos helye.

Elől maradnak a használati tárgyak, kamrai tartozékok (pl: lekváros üveg, stb.) Erre sincs okosabb ötlet, hogy mindig pakoljunk el magunk után, de a helyére!

A szemét gyűjtésére ajánlok egy jó módszert:

Mindig ürül ki tejes doboz, üdítős doboz, amibe jól gyűjthető a kisebb, szemét, sőt még nem is folyik át rajta. Gondolok én itt a főzési hulladékra, tányérok maradékára, stb. De ha nem fogyasztunk olyan ételféleséget, amiből marad hátra ilyen tároló doboz, akár egy műanyag virág kaspót is befoghatunk egy nylon zacskóval kibélelve. Mosogatás és a rendrakás végeztével ez is kidobandó, így elkerülhetjük a kellemetlen szagok és a nem kívánt látogatók (hangya) társaságát. Nálunk nincs is nagy szemetes. A konyha hulladékot így gyűjtjük, a többit pedig szelektíven.

A kenyeret tartsuk légmentesen. Ajánlom a kenyeres dobozt (a légmentesítés itt is szükséges), és a kenyérszeletelő tálcát, mely rácsos, így a kenyér szeletelése közben nem szóródik szét a morzsa. Hetente legalább egyszer a rácsot tisztítsuk ki.

 

Sok háztartásban elől vannak a gyógyszerek, melyeket rendszeresen kell szedni. Ezek tárolására is ajánlok egy kis kosárkát, dobozkát, így mindenkinek külön lehet tárolni a gyógyszereit, sokkal praktikusabb és rendezettebb.

 

 

 

Főétkezések után söpörjünk össze. Csak pár perc, de elkerülhető a száraz morzsák recsegése a papucs alatt, és akkor nem is hordjuk szét a lakásba.

A poharak rendjére is van egy tippem:

Keressünk különböző mintájú műanyag vagy üveg (elmosható) poháralátéteket, minden családtagnak egyet-egyet. Jegyezze meg mindenki a saját alátétjének mintáját és a poharát mindig arra tegye. Ezeket az alátéteket én egy akkora tálcára teszem, hogy elférjen rajta mindenkinek a pohara. Ezt a grillsütő tetejét tároljuk, így nem vesz el helyet a pultról. A „gazdátlanul” hagyott poharakat el szoktam mosogatni.