Ajánló

Rendrakás - általában

A takarítás nem a kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik. Egy szükséges rossz, amit el kell végezni, de nem mindegy, hogy mennyi időt és energiát fektetünk bele, és az sem mellékes, hogy milyen hangulatban történik mindez.

Próbáljuk meg rendszerbe szedni teendőinket, hogy a lehető legélvezetesebbé tegyük e nem túl előkelő feladatunkat. Nézzük a végeredményt, ami töltsön el mindenkit megelégedettséggel, jó érzéssel! :)

Megvalósításához íme néhány példa:

 

Általánosságban elmondható, hogy ha mindennek kialakítunk egy helyet, akkor gyorsan és könnyen rendet tudunk rakni. Az szokta a rendetlenség legnagyobb részét képezni, hogy nem tesszük el a helyére a dolgainkat. A másik részét pedig az teszi ki, hogy vannak olyan dolgok, amiknek nincs helyük, csak idetesszük-odatesszük, de vagy nem érdemes kialakítani neki helyet, vagy még nem gondolkodtunk el rajta, hogy hova is rendszeresítsük.

Próbáljunk rászokni, rászoktatni a családtagokat is, hogy mindig mindent tegyünk elsőre a helyére!

Ha ez nem sikerülne, akkor kezdjük el az egyik helyiséget, és amíg ott mindent nem teszünk rendbe, addig ne fogjunk bele más helyiség rendrakásába.

 

Újságok

Szórólapok, reklámújságok sokasága áramlik be a lakásba nap, mint nap. Sokszor ezek borítják el a nappalit, konyhát, előszobát.

A rendrakást én ezek elpakolásával szoktam kezdeni helyiségekről haladva helyiségekre.

Keressünk nekik egy szekrénypolcot / fiókot, ahová el tudjuk tüntetni a szem elől.

Összeszedegetem őket, és berakom a szekrény polcára. Amikor már egy-két arasznyi összegyűlt, kiválogatom őket, és csak az éppen még aktuálisakat hagyom meg, a többit kidobom a lakásból.

 

Cipők

 

A 3 gyerek gondoskodik róla, hogy az előszoba tele legyen az „éppen levetett„ cipőkkel. Próbáljunk kialakítani a lakásban minden gyerek cipőinek egy-egy részt, ahova be is férnek (lányoknak nagyobb hely kell! J, nekünk 2 is van, velem együtt 3!). Ez lehet egy ruhás szekrény alja, az előszobaszekrény alsó része, külön cipős szekrény, gardrób szekrény polca, stb., kinek mik a lehetőségei. Tudatosítsuk a gyerekünkben, hogy hol a helye a saját cipőinek!

Rendrakáskor pakoljuk be a cipőket mindenkinek a saját polcára.

 

 

Ruhák

 

A ruhák is rendesen be tudják teríteni az otthonunkat. Minden családtagunknak legyen külön szekrénye a ruháiknak. Ha szűkös a helyünk, akkor szelektáljuk a ruhák között, biztos akad olyan darab, amit nem nagyon hordanak / hordunk már. A gyerekeknek alakítsunk ki egy állandó helyet a váltóruháinak a tárolására. Nekünk a 2 kisebbnek az előszobai pad háttámlája, itt tárolhatják az itthon hordott ruháikat, váltva a másnap még felhúzandó iskolaival (nadrág, pulóver – amit nem kell egy felhúzás után még kimosni). A 3. gyereknek egy szobainast vettünk, ő azon tárolja.

 

Sapkák, kesztyűk, sálak

 

Kialakítottunk mindenkinek egy-egy dobozt (rá is írtuk a nevünket), amibe a sapkákat, kesztyűket, sálakat tartjuk. Így mindenki tudja, hogy hol keresse a sajátját (persze ha előzőleg a helyére tette!). Elpakolásnál sem nagy munka összegyűjteni és bedobni a megfelelő dobozba. Nyári időszakban ezeket a dobozokat eltesszük a szekrény legmagasabb polcára.