Ajánló

Konyha takarítása lehetőleg vegyszermentesen

A ház/lakás egyik legnépszerűbb helyisége a konyha. Épp ezért takarítása is a legnagyobb odafigyelést igényel. Az élelmiszerek kezelése, tárolása, előkészítése, elkészítése miatt is fontos, hogy a legelső helyet foglalja el a takarítási listánkon.

Az is fontos, hogy minél kevesebb vegyszerrel, ha lehet vegyszermentesen tisztítsuk meg a konyhai eszközöket, berendezéseket.

 

Íme erre néhány tipp, ötlet:

 

Mosogató medence, mosogató csaptelep, mosogató tálca, edény csepegtető-edényszárító

Rengeteg tisztítószert találunk az áruházak polcain mindezek takarítására, de én a régi módszereket szeretem. Nálam az ecet vált be a legjobban.

Egy permetezős flakont befogtam erre a célra. Megtöltöttem ecettel, mellyel csak rápermetezem az ecetet a tisztítandó felületre és hagyom pár percig hatni. Egy törlőkendővel jól átdörzsölöm, majd szárazra törlöm.

Az edénycsepegtető egy kissé nehezebb feladat, mivel sok helyen nem férek hozzá a kis felületekhez.

Erre az üzletekben kerestem egy hosszú szőrű kefét (kb. 5 cm-es szőrökkel), amivel a lepermetezett csepegtetőt a kádban jól átsikálok. Ezek után leöblítem, lecsöpögtetem és mehet vissza a helyére.

 

 

 

Tűzhely

A tűzhelyről sajnos nem mindig takarítható le azonnal a kifutott étel, ami oda is ég!

Az olajos, zsíros foltokat távolítsuk el egy nedvszívó papírral. A leégett ételmaradékot áztassuk be egy vizes szivaccsal, majd pár perc elteltével dörzsöljük fel. Mosogatószeres szivaccsal töröljük át a tűzhely tetejét, hogy leoldja a zsíros szennyeződéseket, majd töröljük szárazra.

A gázégő rózsáit átdörzsölhetjük fémszivaccsal, így visszanyerik eredeti fém színűket (kb. 2 hetente szoktam így megtakarítani).

A tetején lévő rácsot a mosogatás végén egy durvább szivaccsal a vízben jól dörzsöljük meg, majd öblítsük le és töröljük szárazra.

 

Kerámialapos tűzhely tisztítása

Használjuk a kifejezetten erre a tűzhelyre ajánlott tisztítószereket, melyek nem karcolják össze a felületét.

Ha kerülni szeretnénk a vegyszerek használatát, akkor szerezzünk be egy műanyag kaparót. A szennyeződést csepegtessük be citrommal, majd pár percig hagyjuk ázni. A műanyag kaparóval vagy egy nedves ruhával dörzsöljük le az ételmaradékot, majd tiszta vízzel mossuk át és jöhet a szárazra törlés.

 

Sütő

A sütő kitakarítása már egy nehezebb feladat, de nem megoldhatatlan.

Enyhébb szennyeződéseknél elég, ha egy ecetes szivaccsal átdörzsöljük, melyet áttörlünk vizes ruhával, majd szárazzal.

Durva szennyeződéseknél készíthetünk egy krémet ecet és szódabikarbóna keverékéből. Ezt kenjük fel a felületre, majd 20-30 percig hagyjuk állni. A várakozási idő elteltével jól dörzsöljük át a sütő felületeit. Vizes ruhával távolítsuk el a ledörzsölt szennyeződéseket és a tisztító krémet, legvégén pedig töröljük szárazra.

Tipp: a sütő aljára tegyünk alufóliát, így ha valami lecseppen, egyszerűbb a takarítása.

 

Mikrohullámú sütő

Egy másik vegyszermentes takarító eszközünk lehet a szódabikarbóna. Egyszerűen és könnyen kitisztíthatjuk vele a mikrohullámú sütőt.

½ dl vízben oldjunk fel 6 teáskanál szódabikarbónát, melyet tegyünk be a mikroba, majd forraljuk benne ezt a vizet, amíg jó párás nem lesz a mikro belseje (2-3 perces forralás). Ezt követően egy ruhával dörzsöljük át, majd töröljük szárazra.

 

Szekrények, mosogató szekrény

Szekrényekről az ujjlenyomatokat és a maszatolásokat, rácsöppent ételmaradékokat mosogatószeres vízzel, makacs szennyeződéseket tömény mosogatószerrel célszerű átmosni.

Ahhoz, hogy ne legyen csíkos, töröljük át száraz ruhával is.

Mosogatószekrény különös figyelmet igényel, mivel a szemetes edény is itt szokott előfordulni, illetve mosogatáskor sok szeméttől szabadulunk meg, gondolok itt a tányérok maradékaira. (Mosogatógépbe pakoláskor is sok nem kívánt pötty kerül a szekrényre.)

Ha szemetes kukát használunk, célszerű egy zsákot befogni és abba dobálni a szemetet, így a kuka aljára nem ragad le a hulladék.

A mosogató csaptelep mellett rendszeresítek egy kisebb szemetest (pl. egy műanyag virág kaspót) , amit kibélelek egy kis nylon zacskóval (vagy egy kiürült tejes doboz), amibe az apró és csepegő, büdös szemetet helyezem, melyet minden mosogatás és elpakolás után kiviszek az udvari/utcai kukába. Így a kellemetlen szagoktól és látogatóktól (hangya, stb.) könnyen megóvom a konyhát.

 

Hűtő takarítása

Mindig áramtalanítsuk a hűtőt takarítás előtt!!!

- az élelmiszereket tegyük hűvös helyre

- a polcokat és tároló rekeszeket vegyük ki – tisztítsuk meg mosószeres vízben, öblítsük le, töröljük szárazra.

- A hűtő belsejét mosogatószeres-meleg vízzel jól töröljük át, majd egy száraz ruhával szárítsuk meg.

- A fagyasztó részét olvasszuk le.

Tipp: Gyorsan leolvad a jég, ha egy kis lábosba vizet forralunk fedővel, amit beteszünk a fagyasztó részbe és ott  levesszük róla a fedőt, majd gyorsan becsukjuk az ajtaját. Pár perc múlva kivesszük, ismét feltesszük forrni a vizet, közben a leolvadt jeget, vizet eltávolítjuk a fagyasztóból. Ezt 1×-2× megismételjük. Másik módszer: hajszárítóval gyorsan felolvaszthatjuk a jeget!

- Miután leolvadt, töröljük át mosogatószeres (esetleg fertőtlenítős) vízzel, majd töröljük szárazra.

- Pakoljuk vissza a tartalmát és ne felejtsük el visszakapcsolni a hűtőt!!! (én már jártam úgy!)

Hűtőszekrény szagát elveszi:

  • - egy ág friss fodormenta
    - kis tálkába rakott mustár
    - kis tálkába rakott szódabikarbóna (elég 2 havonta cserélni)

 

Hűtőszekrény gumiszélének penészfoltjait eltüntethetjük:

- fél csésze langyos víz + 1 evőkanál fehérítő.

Egy elhasznált fogkefével áttisztítjuk vele a gumicsíkot.

 

Hűtőszekrény csillogó fényét visszaadhatjuk, ha autófényezővel átdörzsöljük.