Túrós batyu
Habkönnyű és nagyon finom!
Hozzávalók a tésztához (kb. 30 db-hoz):
85 dkg liszt
8 dkg zsír (olaj)
1 teáskanál só
1 egész tojás + 2 db tojás sárgája
1 dl tej
1 dl langyos víz, ha kell (lágy tésztához)
------------------------
3 evőkanál cukor
3 dl tej
5 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg túró
4-5 teáskanál tejföl
2 tojás sárgája
a végén (közvetlenül töltés előtt - mert a cukor gyorsan levet ereszt) 12 evőkanál cukor
Elkészítés:
Melegítsük langyosra a 3 dl tejet, tegyük bele a 3 evőkanál cukrot és az 5 dkg élesztőt morzsoljuk bele. Várjunk, amíg felfut.
A tészta összetevőit dolgozzuk össze. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesszük.
Ha duplájára kelt, nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagra
(A képen látható tészta az összes mennyiség kb. 1/3-a) Vágjuk fel úgy, hogy körülbelül egyforma részeket kapjunk.
Tegyünk kb. 1 evőkanálnyit (vagy amennyi elfér rajta) a túrótöltelékből, tegyünk rá mazsolát vagy aszalt vörös áfonyát és a sarkait fogjuk össze, Kicsit nyomjuk - csavarjuk meg, hogy ne nyíljon szét.
Sütőpapírra helyezzük őket, hogy ne érjenek össze, ha van hely még a képen látható helynél is nagyobbat hagyjuk közöttük, mert még kel a tepsiben is. Kenjük meg tojással a tetejét és hagyjuk kelni, amíg a sütő bemelegszik 200 fokra.
Én a tészta 1/3-ad részéből túrós batyut, a másik 1/3-adból lekváros buktát, a maradék 1/3-adból kakaós csigát készítettem, melyeket egy másik bejegyzésben szintén megmutatok.
Sütés:
Előmelegített sütőben (200 fokon) pár percig, majd mérsékelve egy kicsit a hőfokot (180 fokra) szép barnulásig sütjük.
Ezt korábban készítettem!
Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni!
Jó étvágyat!