Sörkifli-réteges
Ez a sörkifli egy nagyon laza állagú, könnyű finomság. A hozzánk érkező vendégeket ezzel mindig leveszem a lábukról, még a "fogyókúrázók" sem tudnak ellenállni. Igazi vendégváró csemege!
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 1,5 dl olaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 4 dl tejben megfuttatott 5 dkg élesztő - kevés cukorral
- 20 dkg margarin 1 evőkanál sóval habosra keverve
Elkészítés:
A 4 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet, 1 tojást, a felfuttatott élesztőt, az olajat és az 1 evőkanál cukrot összedolgozzuk.
12 cipóra osztjuk.
2 db cipót lapostányér méretűre nyújtjuk és félretesszük.
A 3. cipót is kinyújtjuk és megkenjük a sós margarin 1/8-ad részével. Erre rátesszük az előzőleg kinyújtott lapot, majd azt is megkenjük a sós margarin 1/8-ad részével. Végül rátesszük a 3. lapot is.
A 3 rétegű kört 8 részre (ha 32 db-ot és nagyobbakat szeretnénk), illetve ha több darabot szeretnénk (64 db-ot), akkor 16 részre vágjuk.
A háromszögeket kívülről befelé haladva feltekerjük és tepsibe tesszük úgy, hogy a csúcsa alul maradjon.
Ugyanezt az összes cipóval elvégezzük.
A tepsiben kelesztjük 3/4 órát, közben tetejüket megkenjük tojással (1 egész tojás felverve). Tetejére tetszőlegesen szórhatunk magokat, sajtot, vagy sós lét.
Sós lé:
liszt, sok só, kevés víz - hogy sűrű, de még folyós állagú legyen.
Ezzel a lével a már majdnem teljesen megsült kifliket meglocsoljuk, majd 1-2 percre még visszatoljuk őket a sütőbe!
Előmelegített sütőben közepes fokozaton addig sütjük, míg a teteje megpirul (kb. fél óra).
Sok sikert! - Jó étvágyat!