Ajánló

Diós kalács

 

A diós sütemények közül talán a legkedveltebb a diós kalács. Alapja egy kelt kalács tészta. 2 fajta diós töltelék receptet is mutatok hozzá, az egyik egy bögrével mérhető, a másik pedig a bejgli receptjéhez ajánlott diótöltelék.

 

 

 

 

Bögrés diótöltelék hozzávalói:

- 1 bögre darált dió  (kb. 15 dkg)

- 1 bögre kristálycukor (kb. 10 dkg - elég)

- 1 dl tej

- reszelt citromhéj

- mazsola (aki szereti)

 

Bejgli töltelék hozzávalói:

- 15 dkg dió

- 12 dkg porcukor

- 1,5 dl víz  (a porcukorral szirupot készíteni belőle)

- 5 dkg zsemlemorzsa

- 5 dkg mazsola

- reszelt citromhéj

 

Elkészítés:

A tejet forraljuk fel és öntsük bele a kristálycukrot.

Olvasszuk fel a cukrot benne, majd tegyük bele a darált diót + citromhéjat + mazsolát.

(Én itt kifelejtettem a mazsolát, csak rákenés után szórtam a tetejére.) Forraljuk fel a masszát és kész. Hűlés közben ellenőrizzük a krém állagát.

Ha a massza túl lágyra sikerült (várjuk meg amíg kihűl), akkor tegyünk bele zsemlyemorzsát.

Ha túl kemény lett (kihűlés után látni), akkor tejjel hígítsuk egy kicsit.

Sűrű, krémes, kenhető állagúnak kell lennie. Hidegen kenjük a tésztára!

 

Tészta elkészítése:

A kelt kalács alapreceptjét egy másik cikkben részleteztem - itt találod.

A 2-3 mm-esre kinyújtott tésztára kenjük rá a hideg diótölteléket (aki - hozzám hasonlóan - kifelejtette belőle a mazsolát, az most szórja rá).

Hajtsuk fel a tészta 2 szélét, majd tekerjük fel. Óvatosan emeljük át egy tepsibe úgy, hogy a vége alulra kerüljön.

A tekercs oldalát kenjük meg olajjal, hogy a 2 rúd ne ragadjon össze.

Kenjük meg a tetejét tojással és kb. 1/2 órát kelesszük a tepsiben.

Sütés:

Előmelegített sütőben (kb. 250 fok) kezdjük sütni kb. 10 percig, majd mérsékelni kell a hőfokot, mert megég a külseje (kb. 180 fokra) és további 20-25 percig süssük. Sülési ideje összesen kb. 30-35 perc.

A sütőből kihúzott kalácsokat takarjuk le egy konyharuhával és így hagyjuk kihűlni.

Elkészítéséhez sok sikert!