Máglyarakás
A máglyarakás egy igazi hazai különlegesség, bőséges és laktató. Tavasszal a fonnyadtabb almák felhasználására is kitűnő.
Nagy adagot kell belőle készíteni, mert még nasinak is rájár a család. Mindenki ismeri, de ha mégsem, íme a máglyarakás receptje képekkel:
Hozzávalók:
- 3 tojás
- kristálycukor (kb. 10 dkg) + 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 liter tej
- kb. 4 egész alma (lehet több is)
- 10-15 dkg darált dió
- 2-3 evőkanálnyi baracklekvár
- kalács vagy kifli kicsit megszikkadva (kifliből fejenként 2 db)
- mazsola, citromhéj
A máglyarakás elkészítése:
Karikázzuk fel a kicsit szikkadt kiflit, vagy daraboljuk fel a szárazabb kalácsot.
A tejet a 3 tojás sárgájával és a cukorral, vaníliás cukorral keverjük össze.
Egyenként mártogassuk bele a kalácsot vagy a kifliket és rakjuk egy tepsi vagy üveg edény aljára.
Tegyünk rá bőven almaszeleteket.
Szórjuk meg az összes darált dióval.
A dió tetejére hintsünk cukrot, vagy porcukrot - ha édesebben szeretjük, de ez el is hagyható!
Gazdagíthatjuk még lekvárral, mazsolával akár fahéjjal is, de reszelt citromhéj sem rontja el. Ha van még almánk, akkor a felső réteg kalács alá tehetünk belőle. A tejjel eláztatott kalács másik felével takarjuk be.
Mehet a hideg sütőbe, majd felmelegedés után (kb. 200 fok) még süssük egy kis ideig, hogy az alma megpuhuljon. - kb. 15-20 perc.
Közben a 3 tojás fehérjéből (ha van még több, csak javít rajta) kemény habot verünk. Keverjük ebbe a habba 1-2 evőkanál sárgabarack lekvárt.
Vagy az előre megsütött kalácsra, vagy még sütés előtt kenjük a tojásfehérje habot a tetejére. Kevés lekvárral még a tetejét is díszíthetjük, egy villa segítségével húzzuk el a lekvárt.
Sütés:
Hab nélkül: Előmelegített sütőben 20-25 perc sütés után kenjük rá a habot a lekvárral, majd még pár percig süssük, amíg a hab szép színt kap.
Sütés előtt rákent habbal: Közepes hőfokra előmelegített sütőbe tegyük, (mert a hab hamar megbarnul a tetején) és kb. 30 percig süssük.
Jó étvágyat!