Ajánló

Máglyarakás


 

A máglyarakás egy igazi hazai különlegesség, bőséges és laktató. Tavasszal a fonnyadtabb almák felhasználására is kitűnő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy adagot kell belőle készíteni, mert még nasinak is rájár a család. Mindenki ismeri, de ha mégsem, íme a máglyarakás receptje képekkel:

 

Hozzávalók:

- 3 tojás

- kristálycukor (kb. 10 dkg) + 1 cs. vaníliás cukor

- 1/2 liter tej

- kb. 4 egész alma (lehet több is)

- 10-15 dkg darált dió

- 2-3 evőkanálnyi baracklekvár

- kalács vagy kifli kicsit megszikkadva (kifliből fejenként 2 db)

- mazsola, citromhéj

 

A máglyarakás elkészítése:

Karikázzuk fel a kicsit szikkadt kiflit, vagy daraboljuk fel a szárazabb kalácsot.

A tejet a 3 tojás sárgájával és a cukorral, vaníliás cukorral keverjük össze.

Egyenként mártogassuk bele a kalácsot vagy a kifliket és rakjuk egy tepsi vagy üveg edény aljára.

Tegyünk rá bőven almaszeleteket.

Szórjuk meg az összes darált dióval.

A dió tetejére hintsünk cukrot, vagy porcukrot - ha édesebben szeretjük, de ez el is hagyható!

Gazdagíthatjuk még lekvárral, mazsolával akár fahéjjal is, de reszelt citromhéj sem rontja el. Ha van még almánk, akkor a felső réteg kalács alá tehetünk belőle. A tejjel eláztatott kalács másik felével takarjuk be.

Mehet a hideg sütőbe, majd felmelegedés után (kb. 200 fok) még süssük egy kis ideig, hogy az alma megpuhuljon. - kb. 15-20 perc.

Közben a 3 tojás fehérjéből (ha van még több, csak javít rajta) kemény habot verünk. Keverjük ebbe a habba 1-2 evőkanál sárgabarack lekvárt.

Vagy az előre megsütött kalácsra, vagy még sütés előtt kenjük a tojásfehérje habot a tetejére. Kevés lekvárral még a tetejét is díszíthetjük, egy villa segítségével húzzuk el a lekvárt.

 

Sütés:

Hab nélkül: Előmelegített sütőben 20-25 perc sütés után kenjük rá a habot a lekvárral, majd még pár percig süssük, amíg a hab szép színt kap.

Sütés előtt rákent habbal: Közepes hőfokra előmelegített sütőbe tegyük, (mert a hab hamar megbarnul a tetején) és kb. 30 percig süssük.

Jó étvágyat!