Ajánló

Brassói aprópecsenye

 

Igazi ínyenc étel a brassói aprópecsenye, elkészítését, receptjét 2 változatban is megmutatom:

 

 

 

 

 

 

 

 

A brassói aprópecsenye hozzávalói:

- 50-60 dkg sertéscomb vagy lapocka (baromfihúsból is elkészíthető, mondjuk pulyka felsőcomb filéből)

- 10 dkg füstölt szalonna

- 3 evőkanál olaj (vagy egyéb zsiradék)

- 1 nagy fej hagyma

- 4 gerezd fokhagyma kés hegyével lekaparva, összezúzva.

- Fűszerek: 1 teáskanál paprikakrém, 1 dl paradicsomlé, só, bors, őrölt majoranna, 1 db húsleveskocka, kb. 1 evőkanálnyi őrölt pirospaprika.

- kb. 80 dkg burgonya

 

Elkészítése:

Egy nagyobb lábosba tegyük a felcsíkozott szalonnát és a felkockázott hagymát (praktikus eszközt itt mutatok hozzá). Akkora lábost válasszunk, hogy a külön kisütött burgonyát is bele tudjuk még rakni és átforgatni.

Pirítsuk a szalonna csíkokat és a hagymát addig a zsiradékon, amíg a hagyma üveges nem lesz.

Tegyük rá a húscsíkokat is, majd együtt pirítsuk, amíg a hús kap egy szép kis világos barna színt.

Ha a hús is kezd barnulni, akkor tegyük rá a zúzott fokhagymát, de csak egyszer-kétszer keverjük meg, majd engedjük fel 1-2 dl vízzel, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.

Fűszerezzük be: Só, bors, paradicsomlé, darált paprikakrém, őrölt majoranna, húsleves kocka. Annyi vizet tegyünk rá, hogy még el se lepje a húst. Jó ha kiérződik rajta a só, a majoranna, mivel erre kerül rá a kisült krumpli, ami kicsit elveszi az erősebb ízét. Vigyázat! - a húsleves kocka és a darált paprika is sós!!!

Fedő alatt főzzük a húst puhára.

Ha a hús már majdnem megpuhult, akkor vegyük le a fedőt és süssük vissza a zsírjára. Kb. ilyen sűrűségű legyen.

Amíg a hús puhul, addig a krumplit vágjuk "rusztikus" kockákra és bő zsiradékban süssük meg.

Ha a krumpli szép pirosra sült, akkor a zsírjára visszasütött húsra szedjük át (amennyire lehet csepegtessük le róla az olajat - lyukacsos szűrőkanállal szedve).

A tetejére tegyünk kb. 1 evőkanálnyi őrölt pirospaprikát, majd az egészet jól keverjük át (óvatosan, hogy a hús és a krumpli ne törjön össze).

Ez egy kicsit szaftosabb, füstölt ízűbb változat, a hagymától egy kicsit édeskés is, de nagyon finom.

 

Egy másik változat (sült húsosabb jellegű):

- Az elejéről hagyjuk el a füstölt szalonnát és a hagymát. A húst a zsiradékon süssük pirosra (ne ijedjünk meg, először levet enged, de az elpárolódik, majd pirul a hús).

(Innen ugyanaz az elkészítési mód!)

- Erre tegyük a zúzott fokhagymát, majd mindjárt a vizet és a fűszereket (ugyanazok mehetnek, mint az előzőnél).

- Ha a hús megpuhult, süssük vissza zsírjára és tegyük rá a megsült krumplit egy kis pirospaprikával.

Jól illik hozzá az ecetes fejes saláta, melynek elkészítését egy másik cikkben (itt) bemutatom.

Jó étvágyat!